Pyszne kruche ciasteczka, idealne na
podwieczorek przy herbacie i dla naszych milusińskich. Przepis przygotowany przez Kata Rzyna
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mleka
- 1 cukier waniliowy
- 2 białka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli, ew. cynamon
Przygotowanie:
W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy masło
,dodajemy cukier, mleko, cukier waniliowy, sól, a na koniec wiórki kokosowe.Mieszamy wszystko energicznie, następnie odstawiamy do ostudzenia.
W osobnej misce ubijamy białka. Do sztywnej już piany wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy ostudzoną masę kokosowa . Całość mieszamy łyżką.
Kokosanki formujemy lub dajemy formować pociechom łyżką lub palcami i kładziemy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 15-20 minut przy ok.170°C,aż się ładnie zarumienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz