Składniki:
- 1 duża cebula, posiekana na pół piórka
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione lub posiekane
- Mielone wołowe 500 g
- 15 pomidorów koktajlowych pokrojonych na połówki
- 2 czerwone papryczki pokrojone na paseczki (najlepiej chili, ale mogą być słodkie, wówczas trochę mocniej trzeba doprawić)
- 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- 15 oliwek nadziewanych papryczkami pokrojonych na połówki
- 500 g spaghetti
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ¼ łyżeczki płatków chili oraz sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na
patelni, wrzucić cebulę i zeszklij, dodać mięso i smaż rozbijając kawałki
drewnianą łyżką około 7 minut. Kiedy zbrązowieje, dodaj czosnek i przesmaż
jeszcze 2-3 minuty.
Dodaj pomidory z puszki, koncentrat, oregano, płatki chili,
1 łyżeczkę soli, 1 szklankę zimnej wody i gotuj doprowadzając do wrzenia, bez przykrycia. Dodaj
paprykę i pokrojone pomidory, całość gotuj około 25 minut. Po tym czasie dopraw
solą i pieprzem, dodaj oliwki i gotuj na niewielkiej ogniu, jeszcze 5 minut.
Jeśli sos zacznie robić się zbyt gęsty, dodaj kilka łyżek wody z gotowania
makaronu.
Między czasie
ugotuj makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Makaron podziel na
porcje, polej sosem, podawaj posypane serem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz