Składniki:
- włoszczyzna + dodatkowe 2-3 marchewki
- 6-7 ogórków kiszonych
- łyżka oleju
- 4-5 ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 litra bulionu z kostki
- natka pietruszki
- koperek
- 3-4 łyżki śmietany
- opcjonalnie laska kiełbasy
Jarzyny obrać pokroić w kosteczkę, zalać w garnku 1 l wody, dodać olej i gotować około 10 minut. Ziemniaki obrać pokroić również w kostkę dodać do wywaru wraz liśćmi i zielem i gotować do miękkości (kolejne 10 minut). Między czasie ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do zupy wraz z bulionem gdy warzywa będą miękkie. )Jeśli zupa nadal jest gęsta, dodać jeszcze trochę wody. Gotować jeszcze 10 minut i doprawić solą i pieprzem.
Zupę ogórkową zawsze doprawiamy na końcu ponieważ ogórki są słone i wcześniejsze przyprawienie solą mogłoby spowodować przesolenie. Do ugotowanej zupy dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, koperek i zahartowaną śmietanę. (Tzn. w osobnym naczyniu śmietanę zalewamy gorącą zupę mieszamy do połączenia się składników i dopiero z powrotem wlewamy do garnka.) Opcjonalnie można dodać dla smaku łyżkę sosu sojowego lub magi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz