Pages

poniedziałek, 3 marca 2014

Kruche ciastka z budyniem i bakaliami



Kruche ciastka z budyniem są idealne na bardzo, szybką słodką przystawkę w przypadku niespodziewanych gości lub niespodziewanego napadu apetytu na coś słodkiego. Przygotowuje się je niemalże błyskawicznie z wykorzystaniem zwykle tego co mamy w domu.





Składniki:
  • 1 blat ciasta francuskiego
  • 1 budyń (smak wg uznania) u mnie waniliowy
  • 1 łyżeczka z górką mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • jako dodatek kandyzowane owoce i coś słodkiego mogą być jak u mnie figi, wisienki koktajlowe, orzechy włoskie i czekoladowe groszki. Albo co mamy w domu z kandyzowanych owoców brzoskwinie, ananasy czy inne owoce.
Przygotowanie:
Rozłożyć blat ciasta, wyciąć szklanką krążki i wyłożyć nimi formę do muffin, tak by pokryć dno i by ciasto trochę zachodziło na boki.  Ponakłuwać ciasto widelcem i piec wg przepisu na opakowaniu. Można przygotować również ciasto kruche samemu z:
  • 1 szklanka czubata mąki
  • 1 jajko
  • pół kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Zagnieść szybko ciasto i wykleić nimi blachę, piec nagrzanym w piekarniku nagrzanym do 190C, 20 minut.
  2. Wmiędzyczasie przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ale do proszku budyniowego dodać łyżeczkę mąki. Ugotowany budyń wymieszać z masłem albo z margaryną i przełożyć do większej salaterki by wystygł. Salaterkę przykryć folią by na budyniu nie zrobił się kożuch. 
  3. Upieczone podkłady do ciastek zostawić na 10 minut do wystudzenia. 
  4. Po tym czasie nakładać łyżką lub szprycą budyń i udekorować owocami i bakaliami.

Ciasteczka są od razu gotowe do spożycia, ich smak różni się w zależności od rodzaju budyniu i owoców jakie dodamy. Zaletą ich jest to, że możemy ich smak ciągle zmieniać i modyfikować.


Zamiast budyniu możemy użyć również krem albo ser np mascarpone lub ricottę wymieszaną z odrobiną cukru pudru i dodać owoce. Wszystkie są bardzo smaczne.
Spróbujcie sami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz