Składniki:
- 1 blat ciasta francuskiego
- 1 budyń (smak wg uznania) u mnie waniliowy
- 1 łyżeczka z górką mączki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła lub margaryny
- jako dodatek kandyzowane owoce i coś słodkiego mogą być jak u mnie figi, wisienki koktajlowe, orzechy włoskie i czekoladowe groszki. Albo co mamy w domu z kandyzowanych owoców brzoskwinie, ananasy czy inne owoce.
Rozłożyć blat ciasta, wyciąć szklanką krążki i wyłożyć nimi formę do muffin, tak by pokryć dno i by ciasto trochę zachodziło na boki. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec wg przepisu na opakowaniu. Można przygotować również ciasto kruche samemu z:
- 1 szklanka czubata mąki
- 1 jajko
- pół kostki margaryny
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Zagnieść szybko ciasto i wykleić nimi blachę, piec nagrzanym w piekarniku nagrzanym do 190C, 20 minut.
- Wmiędzyczasie przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, ale do proszku budyniowego dodać łyżeczkę mąki. Ugotowany budyń wymieszać z masłem albo z margaryną i przełożyć do większej salaterki by wystygł. Salaterkę przykryć folią by na budyniu nie zrobił się kożuch.
- Upieczone podkłady do ciastek zostawić na 10 minut do wystudzenia.
- Po tym czasie nakładać łyżką lub szprycą budyń i udekorować owocami i bakaliami.
Spróbujcie sami :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz