Pages

środa, 5 marca 2014

Sałatka z sosem tysiąca wysp

"Jedz warzywa i owoce zyskasz przez to nowe moce :)"



Przyrządzanie sałatek jest bardzo proste i tak naprawdę zależy tylko od tego co akurat mamy w domu i co nam przyjdzie do głowy. Podstawą jest zwykle sałata reszta składników jest naprawdę dowolna. Tu możemy improwizować, wszystko zależy od nas z ilu składników będzie się składać. By sałatka była naprawdę pyszna ważne byśmy odpowiednio dobrali sos. Sos jest uwieńczeniem sałatki, nadaje jej odpowiedni aromat i smak, jest jak kropka nad "i".
Dziś przyrządzimy prostą sałatkę z pięciu składników z sosem, który doskonale komponuje się z użytymi składnikami, ale również możemy użyć go do kanapek, frytek lub grillowanego albo smażonego mięsa.



Jeszcze kilka słów na temat tego sosu jego tradycyjna baza to majonez, jednakże nie wszyscy lubią sałatki z wysoce kalorycznymi sosami, ale można przygotować go przy użyciu jogurtu. Przyznam, że tym razem ja też użyłam jogurtu ale o tym wszystkim już w przepisie - zapraszam.

Składniki na sałatkę:
  • główka sałaty
  • 3 pomidory
  • 2 ogórki kiszone lub małosolne, ewentualnie konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • garstka drobnych grzanek
Wszystkie warzywa dokładnie płuczemy, kiedy sałata ocieknie z wody można ja rwać na małe cząstki lub od razu nad sitem by pozbyć się nadmiaru wody. Przekładamy do salaterki i dodajemy pokrojone w półksiężyce pomidory, ogórki w talarki i cebule w półpiórka. Dodajemy sos, całość wymieszamy posypujemy grzankami i jeszcze raz należy wymieszać zawartość salaterki. Na 5-10 minut do lodówki i już jest gotowa do podania.



Składniki na sos light: 
  1. około 1/3 szklanki jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego
  2. 1 spora łyżka ketchupu
  3. 1 łyżka soku z cytryny
  4. sol, pieprz odrobina chili i słodkiej papryki
Składniki na sos tradycyjny:
  1. Około 1/3 szklanki majonezu
  2. 2 łyżki ketchupu
  3. 1 łyżka soku z cytryny
  4. 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz odrobina chili i słodkiej papryki
Przyrządzając sos, obojętnie który, umieszczamy wszystkie składniki w miseczce i cały czas mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się z sobą połączą tworząc jednolitą, pomarańczową konsystencję. Tak przygotowany sos, jest od razu gotowy do użycia.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz