Pages

piątek, 7 marca 2014

Dietetycznie i smacznie czyli gotowane piersi kurczaka faszerowane borówkami

Coraz rzadziej sięgamy po gotowane mięso. Spotkałam się z wieloma opiniami, że gotowane mięso jest bez smaku. Z pewnością jest o wiele bardziej delikatne od jakiejkolwiek pieczeni, ale również zachwyca smakiem. Połączenie owoców z mięsem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Owoce dodają wyjątkowego aromatu i doskonale podkreślają smak delikatnego mięsa kurczaka. Możemy używać je na wiele sposobów przygotowując z nich aromatyczny sos (chutney), salsy,  marynatę lub nadzienie jak ja tym razem. Jak wiemy gotowany drób mocno się kurczy więc od nas samych zależy jak dużą porcję chcemy przygotować. Ja użyłam 3 niewielkich piersi.



Składniki:
  • 3 filety niedużych piersi kurczaka
  • 600 gram borówki amerykańskiej, jeżeli chcemy więcej sosu owocowego można użyć więcej owoców, nadmiar bez problemu można przechowywać w słoiczkach
  • Około szklanki cukru
  • 2 marchewki
  • Przyprawy pół łyżki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 2 liście laurowe i 4 kulki ziela angielskiego


Przygotowanie:
Zaczynamy  od ugotowania borówek. 3/4 cukru gotujemy z połową szklanki wody, trzeba troszkę poczekać, aż woda zacznie odparowywać i powstanie syrop. Wówczas dodajemy przebrane i umyte owoce. Całość dusimy pod przykryciem około 10 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie można doprawić jeszcze do smaku cukrem jeśli wciąż są za bardzo kwaskowe.


Piersi dzielimy na połówki , a w każdej połówce robimy kieszonkę tak jakbyśmy wbijali nóż w czubek ogórka. Jedno głębokie wbicie noża niemalże do samego końca piersi. Z każdą połówka mięsa postępujemy tak samo. Małą łyżeczką napełniamy kieszonki mocno dociskając farsz by jak najwięcej weszło do środka. Tak przygotowane mięso szczelnie spinamy w miejscu nacięcia wykałaczką. Wszystkie kawałki przekładamy do garnka i zalewamy, aż do pokrycia wodą i zaczynamy gotowanie. Między czasie obieramy i myjemy marchew. Gdy woda zacznie wrzeć zbieramy szum, dokładamy marchew i wszystkie przyprawy. Na niewielkim ogniu gotujemy mięso do miękkości jakieś 25 minut. Po tym czasie wyciągamy kawałki mięsa z wywaru.

Podajemy z ryżem,  pozostałymi borówkami i marchewka pokrojoną w grubsze talarki. Można również pokroić mięso na plastry i podać ułożone na ryżu z żurawiną i warzywami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz