Pages

sobota, 8 marca 2014

Pomarańczowy sernik z czekoladą

Z bukietem róż nie mogę przyjść by złożyć Ci życzenia...
Nie, nie mogę tym bardziej, że to i moje podwójne święto bo nie tylko Dzień kobiet, ale również imieniny :)

Za to dam Wam przepis na coś lepszego doskonały serniczek, który pięknie pachnie, jest wyborny z czekoladą, która smakuje cudnie z nutą pomarańczy, po prostu mniam. Mam nadzieję, że również różna dekoracja Wam się spodoba.





Składniki:
  • Wycisnąć sok z 2 pomarańczy, potrzebujemy 150 ml.
  • 450 g serka kremowego (homogenizowany, ja użyłam angielskiego Be good crem cheese. To taki odpowiednik naszego homogenizowanego.)
  • 300 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 1,5 łyżki likieru do ujednolicenia. (najlepiej jakiś śmietankowy u mnie Irish cream.)
  • 4 jajka
  • 100 g mąki (1 szklanka)
  • 1 kopiasta łyżka kartoflanki
  • 150 g czekolady
  • łyżka tłuszczu do wysmarowania foremki

Dekoracja:
  1. 100 ml słodkiej śmietanki 
  2. 100 g czekolady
  3. Masa lukrowa na różyczki


Przepis:
  1. Sok, serki, cukier, likier umieścić w misie i cały czas miksować. 
  2. Nie przerywając mieszania wbijamy kolejno jajka. 
  3. Dodajemy mąkę nadal miksując. 
  4. Teraz należy wysmarować tłuszczem foremkę (u mnie tortownica 21 cm) i wysypać 1 łyżką mąki.
  5. Wlewamy do niej 3/4 ciasta, proszę się nie martwić tym, że ciasto jest bardzo rzadkie.
  6. Rozpuszczamy czekoladę przy użyciu mikrofalówki albo kąpieli wodnej, dodajemy do pozostałego ciasta i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  7. Łyżkami wlewamy masę czekoladową robiąc na cieście spore kleksy.
  8. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku 50 -60 minut. Najlepiej dodatkowo sprawdzić patyczkiem. Zostawiamy ciasto w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Dekoracja:
Podgrzewamy śmietankę niemalże do wrzenia (nie gotować!) i rozpuszczamy w niej pokruszoną czekoladę. Gdy polewa wystygnie posmarować nią wierzch ciasta,


można dodatkowo ozdobić otartą skórką pomarańczy i różyczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz