Nie, nie mogę tym bardziej, że to i moje podwójne święto bo nie tylko Dzień kobiet, ale również imieniny :)
Za to dam Wam przepis na coś lepszego doskonały serniczek, który pięknie pachnie, jest wyborny z czekoladą, która smakuje cudnie z nutą pomarańczy, po prostu mniam. Mam nadzieję, że również różna dekoracja Wam się spodoba.
Składniki:
- Wycisnąć sok z 2 pomarańczy, potrzebujemy 150 ml.
- 450 g serka kremowego (homogenizowany, ja użyłam angielskiego Be good crem cheese. To taki odpowiednik naszego homogenizowanego.)
- 300 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 1,5 łyżki likieru do ujednolicenia. (najlepiej jakiś śmietankowy u mnie Irish cream.)
- 4 jajka
- 100 g mąki (1 szklanka)
- 1 kopiasta łyżka kartoflanki
- 150 g czekolady
- łyżka tłuszczu do wysmarowania foremki
Dekoracja:
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 100 g czekolady
- Masa lukrowa na różyczki
Przepis:
- Sok, serki, cukier, likier umieścić w misie i cały czas miksować.
- Nie przerywając mieszania wbijamy kolejno jajka.
- Dodajemy mąkę nadal miksując.
- Teraz należy wysmarować tłuszczem foremkę (u mnie tortownica 21 cm) i wysypać 1 łyżką mąki.
- Wlewamy do niej 3/4 ciasta, proszę się nie martwić tym, że ciasto jest bardzo rzadkie.
- Rozpuszczamy czekoladę przy użyciu mikrofalówki albo kąpieli wodnej, dodajemy do pozostałego ciasta i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Łyżkami wlewamy masę czekoladową robiąc na cieście spore kleksy.
- Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku 50 -60 minut. Najlepiej dodatkowo sprawdzić patyczkiem. Zostawiamy ciasto w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Dekoracja:
Podgrzewamy śmietankę niemalże do wrzenia (nie gotować!) i rozpuszczamy w niej pokruszoną czekoladę. Gdy polewa wystygnie posmarować nią wierzch ciasta,
można dodatkowo ozdobić otartą skórką pomarańczy i różyczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz