U mnie do dekoracji posłużył mi krem (bita śmietana z mascarpone), którego dzień wcześniej nie wykorzystałam w całości przy innym cieście. Dodatkowo przejrzałam swoje wszystkie słodkie drobiazgi typu: groszki, pianki, kolorowy cukier, posypki i inne by babeczki były bardziej kolorowe i różnorodne.
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 180 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 100 g ciemnej czekolady pokruszonej na drobne kawałeczki
- 2 łyżki kakao
- 250 ml mleka w temp pokojowej
- 100 g rozpuszczonego przestudzonego masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
Przygotowując te muffiny kierujemy się jedną zasadą. Mianowicie wszystkie mokre składniki mieszamy w jednym naczyniu, a płynne składniki łączymy ze sobą w kolejnym naczyniu. Kiedy mamy już wymieszane składniki zawartość naczynia z mokrymi składnikami przelewamy do suchych. Całość delikatnie przemieszać do połączenia składników.
Nagrzewamy piekarnik do 200 C, a w międzyczasie napełniamy foremki wyłożone papilotkami do 3/4 wysokości foremki. Babeczki pieczemy około 20 minut. Po 15 sprawdzamy patyczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz