Fantastyczne ciasto na
cieplejsze dni i nie tylko. Jest bardzo lekkie, jednocześnie bogate w owoce i galaretkę,
przyjemnie orzeźwia niczym lody, atrakcyjnie wygląda i dobrze smakuje.
Składniki:
- 3 jogurty naturalne każdy po 400 g (mogą być owocowe lub waniliowe)
- 3 i pół łyżki żelatyny – rozpuścić w 100 ml wrzącej wody
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 banan
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić w
300 ml wody i ostudzić by szybko stężała wystudzoną wstawić do lodówki.
Jogurty przelać do
wysokiego naczynia, dodać cukier puder i rozpuszczoną, ale już wystudzoną
żelatynę.
Masę jogurtową
podzielić na 2 części do jednej dodać kakao.
Owoce pokroić na małe
kawałki.
Tortownicę lub dowolną
formę wysmarować olejem, wówczas zastygnięte ciasto ładnie się wyślizgnie i
nigdzie się nie przyklei.
Gdy galaretka jest już
sztywna zaczynamy układać ciasto w formie. By uzyskać efekt łaciatego ciasta
nakładamy na przemiennie łyżkę ciasta ciemnego, trochę owoców, kilka kawałków
galaretki (stężona galaretkę pokroić łyżką lub nożem na niewielkie kawałki), łyżkę
ciasta jasnego, powtarzać tą czynność aż do wyczerpania wszystkich składników.
Ciasto jest całkowicie
gotowe i łatwe do wyciągnięcia i krojenia po 4 godzinach.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz