Tarta
jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Przyrządza się je
na dwa sposoby na słodko lub wytrawnie. Do przygotowania tarty używa się ciasta
kruchego, drożdżowego lub francuskiego. Odmianą tarty jest quiche przyrządzany
zawsze wytrawnie. Tarta z kurczakiem i warzywami, którą proponuje szczególnie
polecam osobom zajętym gdyż jest naprawdę pyszna z niewielką ilością zalewy by wyróżnik
smak warzyw, przypraw, mięsa i bardzo szybka w przygotowaniu. Użyłam gotowego
francuskiego ciasta, ale oczywiście można wybrać każde inne i przygotować
samemu. Poniżej dodatkowo przepis na kruche ciasto do tarty.
Składniki:
Składniki
na farsz:
- 15 pomidorów koktajlowych
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pierś z kurczaka (filet)
- 2 łyżki oleju do smażenia
- Przyprawy : kilka ziarenek chili, sól do smaku, ½ łyżeczki słodkiej papryki, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka jakieś mieszanki ziołowej (można samemu stworzyć dodając trochę tymianku, bazylii, pietruszki, kolendry)
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 plaster żółtego sera drobno posiekany lub łyżka sera startego na tarce.
- Szczypta soli
Kruche
ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
Należy
pamiętać, że wyrobione ciasto należy przed pieczeniem mocno schłodzić w lodówce
30 – 50 minut.
Przygotowanie:
Dużą
formę (ja użyłam formę do pizzy) wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem. (Ja zostawiłam niewielki fragment
ciasta na dwa serduszka.)
Ciasto
gęsto nakłuwać widelcem. By uniknąć wysokiego rośnięcia przykryć papierem i
wysypać fasolkami. Można również bezpośrednio po upieczeniu nakryć czystą ściereczką
i trochę przycisnąć deską. Ciasto piec
20 minut w temp. 200 st. C.
W trakcie
pieczenia ciasta mamy czas na przygotowania nadzienia chyba, że sami wykonujemy
ciasto kruche wówczas można się tym zająć kiedy ciasto się chłodzi.
Brokuły gotować w osolonej wodzie powinny być lekko twardawe więc wystarczy 5-6 minut od zagotowania wody.
Pomidory pokroić na
połówki.
Cebule i mięso pokroić w
kostkę, a czosnek drobniutko posiekać.
Mięso smażyć na rozgrzanej
patelni natłuszczonej olejem wraz ze wszystkimi przyprawami, gdy straci swój
surowy wygląd, różowy kolor będzie zmieniał się na biały dodać cebulę, czosnek
i jeszcze chwilę smażyć, aż cebulka się zeszkli wówczas i kurczak nabierze
rumianego wyglądu.
Wszystkie składniki zalewy
wymieszać ze sobą, jajka dobrze roztrzepać.
Upieczone ciasto zostawiamy
na blasze gdy jest lekko wystudzone ( nie musi być zimne) posmarować wierzch
ciasta cała zalewą.
Teraz rozłożyć kolejno
kawałki smażonego mięsa z cebulą i czosnkiem, brokuły podzielone na różyczki i
połówki pomidorów miąższem do góry.
Pozostałe ciasto ukulać w cienki
wałeczek podzielić na dwie części i ułożyć z nich serca.
Tak przygotowaną tartę
ponownie wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut do czasu, aż
serduszka będą ładne rumiane i piec w temp 180 st. C.
Smacznego
Uwagi:
Farsz można dowolnie
wymieniać w zależności czym akurat dysponujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz