Muffiny są doskonałe na każdą okazję, jak również na prezent kiedy wybieramy się w gości lub na piknik. Ich główna zaleta to wspaniały smak , łatwość i szybki czas przygotowania.
Nie zawsze
dysponuje czasem, i nie zawsze mam gotowe wypieki kiedy wpada rodzinka lub znajomi. Wówczas piekę muffinki , bo to bardzo szybko, nie trzeba długo czekać
by zjeść coś naprawdę smacznego. Te muffiny powstały dokładnie przy takiej
samej okazji. Wpadła synowa, zaprosiłam ją na kawę do kuchni i szybciutko
wymieszałam składniki. Czas przyjemnie płynął na rozmowie i nawet się nie
spostrzegłyśmy, kiedy dzwonek kuchenki przerwał dyskusje informując, że
babeczki są już gotowe. Smakują wyśmienicie zarówno kiedy są jeszcze ciepłe jak
i nawet kolejnego dnia. Choć niestety rzadko się zdarza by dorwały do następnego
dnia.
Składniki:
- 115 g margaryny Flora lub jakieś innej roślinnej
- 115 g cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka wanilii
- 150 ml mleko
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 śliwek
- 12 papierowych papilotek
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- W misce, margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę.
- Dodać jajka, mleko, wanilię i dobrze wymieszać.
- Następnie mąkę i proszek do pieczenia i mieszać aż się połączą.
- Masę podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i wymieszać.
- Śliwki podzielić na ćwiartki albo połówki wedle uznania.
- Blaszkę wyłożyć papilotkami i napełniać do 6 po 2 łyżki jasnej masy dodać połówkę śliwki i dwie łyżki ciemnej masy.
- Kolejne 6 odwrotnie najpierw ciemna masa, śliwka i jasna masa.
- Przygotowane muffiny włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 – 30 minut do suchego patyczka.
- Babeczki wykładamy na kratkę do wystudzenia. Bardzo smaczne są bez dodatków, ale można dowolnie udekorować bitą śmietana, czekoladą albo cukrem pudrem.
Smacznego
Uwaga: owoce
można użyć dowolne wg uznania, jakie lubimy najbardziej lub jakimi akurat
dysponujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz