Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty
- 70 dag maleńkich pieczarek
- 2 laski kiełbasy chudej podsuszanej, wędzonej
- 2 laski niezbyt tłustej kiełbasy typu toruńska, podwawelska
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- Około 1 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- Opcjonalnie kucharek, albo vegeta
Kapustę płuczemy,
najlepiej na sitku pod bieżącą wodą i odciskamy. Jeśli nie jest zbyt drobno
pocięta można jeszcze ją trochę poszatkować i przełożyć do garnka, dodać ziele
angielskie, liście laurowe, połowę pieprzu, zalać wodą, tak by ją prawie
pokrywała i gotować na małym ogniu.
Międzyczasie myjemy
pieczarki, jeśli są małe dodajemy w całości do kapusty, jeśli nie, trzeba
pociąć na trochę mniejsze części lub plasterki. Całość gotować 30 minut.
Kiełbasę wędzoną
przeciąć wzdłuż, a potem na plasterki i dodać do ugotowanej kapusty.
Pozostałą kiełbasę
kroimy tak samo, następnie przesmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, aż się
lekko zrumieni. W kiełbasach jest dość tłuszczu, który wytapia się w trakcie
smażenia.
Obsmażoną kiełbasę i
przecier dodajemy do kapusty.Doprawiamy
pieprzem, ewentualnie można dodać do smaku łyżeczkę vegety lub kucharka. Gotujemy jeszcze 5 – 10 minut i
gotowe.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz