Proponowane mini szarlotki mimo swego zachwycającego
wyglądu są proste w wykonaniu, a przy tym dają taką rozkosz podniebieniu, że
nie sposób im się oprzeć. Tak delikatne, że najmniejszy kęs kruszy je w ustach,
soczyste jak prawdziwy jabłecznik, a cynamon przenika wszystkie zakamarki. Idealne na święta, super
okazje, przyjęcia zarówno te dla dorosłych jak i dla dzieci.
- 1 ½ szklanki mąki (240 g)
- 2 żółtka
- ¼ szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1-1,2 kg jabłek
- Sok z połówki cytryny
- 1 czubata łyżka cynamonu
- 1-2 łyżki cukru w zależności jak jabłka będą słodkie.
Do dekoracji
- 250 ml śmietanki 36% (kremówka)
- 2 większe łyżki cukru pudru
- Zielony barwnik spożywczy do trawy
- Marcepan na kwiatki, jajeczka i maleńkie groszki jako środki kwiatków
Przygotowanie 12 mini szarlotek:
Ze wszystkich składników na ciasto, należy zagnieść
ciasto, można ręcznie lub przy użyciu miksera. Schłodzić 15 minut w
zamrażalniku, po czym jeszcze dosłownie chwilkę zagnieść i rozwałkować.
Międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Jabłka obrać wyciąć gniazda nasienne i utrzeć na tarce.
Przełożyć do garneczka dodać cukier, sok i cynamon. Dusić około 10 minut do
odparowania soku i aż owce będą mięciutkie, powstanie pyszna jabłkowa
konfitura. Odstawić do wystudzenia.
Wracamy do ciasta, by było naprawdę bardzo smaczne i
delikatne najlepiej włożyć je między dwa większe kawałki foli spożywczej i
rozwałkowywać. Dzięki temu nie będzie się kleić, przylegać do stolnicy i nie
będzie trzeba podsypywać mąką, nie zrobi się twarde. Szklanką o średnicy 10 cm wykrawać
kółeczka. (Ja miałam 8 cm szklankę dlatego zostało mi jeszcze trochę ciasta, zrobiłam
dodatkowo 1 tartaletkę i ozdobiłam wszystkie mini szarlotki paseczkami z ciasta
tworząc kratkę.)
Kółeczka ciasta umieścić w foremkach, po nakłuwać widelcem
i wypełnić konfiturą. Mimo to zawsze zostają skrawki ciasta, tniemy na paseczki
i układamy na jabłkach.
Szarlotki wstawić do nagrzanego do 170 st. piekarnika i
piec około 30 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i odrobiną barwnika.
Przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy i przy użyciu tylki #233 ozdabiać
każda szarlotkę.
Szarlotki są rewelacyjne bez dodatkowych dekoracji, można
je delikatnie przypudrować cukrem.
Dekoracja z bitej śmietany,
marcepanowych kwiatków i jajeczek z całą pewnością rozbudzi najbardziej uśpione
kubki smakowe i jeszcze bardziej podkreśli ten cudowny smak maleńkich babeczek,
które dosłownie rozpływają się w ustach.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz