Pages

środa, 9 kwietnia 2014

Jajka z łososiem

Jajka to klasyka wielkanocnego stołu, ale oczywiście smakują doskonale o każdej innej porze roku.  Mogą być smaczną przystawką  lub przekąską na różnego rodzaju imprezach. Od nas samych zależy jak fantazyjnie ją podamy, a sposobów na jajka jest całe mnóstwo. Ja proponuję jajka z łososiem są tak smaczne, że mogę jeść je na śniadanie, obiad, czy kolacje - pycha. Polecam!




Składniki:

  • 5 dużych jajek ugotowanych na twardo (gotuje się około 6-7 minut od zagotowania wody)
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki serka kremowego typu philadelphia albo almette (ewentualnie można zastąpić innym kremowym serkiem)
  • 1 łyżka chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • Pieprz
  • 1 łyżka pietruszki drobno posiekanej do farszu
  • Limonka i pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Wystudzone jajka obrać, przekroić na połówki, zółtka wyjąć i przełożyć do osobnej miseczki. Białka ułożyć na półmisku. Łososia pokroić w kosteczkę. Żółka rozgnieśc widelcem na masę, dodac łososia, pietruszkę, serek, majonez i chrzan. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem. Jeśli trzeba można użycć odrobinę soli również, ale trzeba uważać bo wędzony łosoś zazwyczaj jest bardzo słony.
Farsz nakładać do białek tworząć spora górkę, aż do wykorzystania całego nadzienia.
Dekorować cytryną i pietruszką.

Gotowe – smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz