Proponowana zielona sałatka jest
wspaniała w towarzystwie grzanek jako przystawka, takie małe co nieco przed
daniem głównym. Serwuje ją także, jako dodatek do mięsa lub lekką kolacje. Bób,
sałata i cukinia to zestaw wielu witamin i niebanalna kompozycja. Dlatego
sałatka nie jest nudna, ani trudna, więc zjedz wszystko i nie żałuj sobie bo to
samo zdrowie.
- 1 kulka mozzarellii
- 1 niewielka sałata
- 2 cukinie
- 1 szklanka ugotowanego bobu
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 mini bagietka czosnkowa lub połowa zwykłej bagietki, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz 2 łyżki miękkiego masła
- Sól
- Odrobina kopru do grzanek
Sos winegret biały (vinegrette) ze śmietaną
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany (lub greckiego jogurtu)
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę umyć i liście poszarpać na
mniejsze cząstki włożyć do miski.
Cukinie, jeśli jest młoda tzn.
jej długość nie przekracza 18 cm, a skórkę łatwo można uszkodzić paznokciem
wystarczy umyć, przeciąć wzdłuż i pokroić na cieniutkie plasterki, (księżyce), delikatnie
posolić i poczekać by puściła sok.
Cukinie starsze należy obrać ze
skórki, ale dalej postępować jak w przypadku młodego warzywa.
Kiedy pojawi się sok należy się
go pozbyć, a cukinię dodać do sałaty.
Z bobem postępujemy podobnie jak
z cukinią, jeśli jest młody dodajemy go po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu
wraz ze skórką w przeciwnym wypadku musimy go obrać ze skórki.
Mozzarellę kroimy w kostkę i
dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki i
koperkiem. Wszystko dokładnie wymieszać, schłodzić około 20 minut w lodówce.
Podawać w towarzystwie cytryny lub grzanek.
Grzanki:
Bagietkę pokroić pod skosem na
nieco grubsze plastry, masło dokładnie wymieszać z czosnkiem, koprem, dosolić i
posmarować każdy kawałek bagietki. Wszystkie kawałki opiec w nagrzanym
piekarniku do 200 st. C przez około 10 minut, aż masło całkowicie wsiąknie w nie
i bardzo delikatnie się zrumienią. Wtedy są najsmaczniejsze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz