Składniki:
- 1 paczka andrutów
- 1 puszka masy kajmakowej lub krówkowej
- 2 łyżki dżemu lub przecieru z malin albo truskawek
- 125 g masła
Wierzch - polewa
- 100 g masła
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych i 2 łyżki migdałów
Przygotowanie:
Masło utrzeć na puszysta masę, dodać dżem i masę
kajmakową. Dzięki owocom krem będzie nadal słodki, ale nie przesłodzony.
Miksować kilka minut, aż do uzyskania puszystego gładkiego kremu. Posmarować
wafle i ułożyć jeden na drugim. Po
wykorzystaniu wszystkich położyć na wierzch deskę do krojenia by się nie
odkształciły i tak zostawić je na około 2 godzin.
Przygotować polewę. W maleńkim rondelku zagrzać mleko
dodać, masło kiedy będzie się rozpuszczać zdjąć z ognia i mieszać do
całkowitego rozpuszczenia. Dodać cukier i kakao i mocno rozmieszać rózgą.
Powstanie gęsta i mocno czekoladowa polewa. Posmarować nią wierz i obsypać
wcześniej delikatnie uprażonymi orzechami i migdałami. Polewa zastyga
błyskawicznie więc można od razu pokroić andruty na mniejsze kawałki i gotowe.
Wafelki można przechowywać do 3 dni w lodówce, choć
wówczas trochę bardziej zmiękną, niektórzy nawet takie wolą bardziej. Kajmak to tylko jedna z propozycji. Andruty doskonale smakują z każą konfitura samodzielnie lub w połączeniu z kremem, albo z samymi kremami o różnych smakach.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz