Składniki:
- Pierś z kurczaka
- Duża cukinia
- Papryka
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki migdałów
- Łyżka przecieru pomidorowego
- Ćwiartka melona (+-)
- Olej do smażenia
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Przyprawy: sól, bazylia, pieprz, pół łyżeczki ziarenek chili, pół łyżeczki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Warzywa umyć, cukinie pokroić na plastry, paprykę w
paski, cebulę półksiężyce. Filet umyć pokroić w większą kostkę. Melona obrać
pozbawić nasion i pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać
mięso i dalej smażyć, aż straci surowy kolor (zrobi się białe). Dołożyć
pozostałe warzywa i ziarenka chili, smażyć kilka minut. Dodać drobno posiekany
czosnek, migdały i smażyć jeszcze minutkę, po czym dodać koncentrat pomidorowy.
Podlać 150 ml wody, dodać zioła i dusić pod przykryciem 10 minut. W 100 ml zimnej
wody rozpuścić mąkę, roztwór wlać do potrawki oraz kawałki melona. Gotować
jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, gdyby było za gęste można dodać
jeszcze odrobinkę wody i zagotować. Podawać z
pure ziemniaczane, ryżem,
makaronem albo kaszą kuskus.Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz