Skoro wiosna i piątek to może coś lekkiego. Tak więc makaron z warzywami. Tradycyjnie używam warzyw sezonowych czyli cukinia i szparagi. Smakują wybornie i ze sobą łączą się doskonale. Przygotowałam również kompozycję mięsną ze względu na męża. Choć nawet on, który nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa stwierdził, że taki makaron może jeść z samymi warzywami. Lekko oprószony parmezanem jest tak pyszny i syty, że nie wymaga innych dodatków.
Składniki:
- 3 cukinie (około 20 cm każda)
- Pęczek zielonych szparagów
- Około 300g makaronu penne lub farfalle również są idealne do tego dania
- 4 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki pietruszki
- 20 g parmezanu
- 100 ml śmietany 18%
- Przyprawy: sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy do smażenia
\
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente.
Warzywa myjemy od bieżącą wodą. Od cukinii odcinamy końce i kroimy na ćwiartki i na plastry, a od szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki i również kroimy na kawałki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez 2 minuty cukinie i dodajemy szparagi. Razem co jakiś czas mieszając smażymy wszystko jeszcze 5 minut.
Pod koniec smażenia dodajemy drobniutko posiekany czosnek. Podlewamy 100 ml wody i 100 ml śmietany, dusimy całość 2 minuty, doprawiając świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i makaron. Całość dokładnie wymieszać ze sobą i ponakładać na talerze. Delikatnie oprószyć serem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz