Pages

czwartek, 26 czerwca 2014

Dania z grilla


5 niebanalnych pomysłów na danie z grilla!

Sezon grillowy zachęca do kulinarnych eksperymentów na świeżym powietrzu. Marka Jan Niezbędny przygotowała kilka prostych, ale oryginalnych przepisów, którymi możemy zaskoczymy naszych gości. Za ich sprawą nasze grillowanie będzie nie tyko pyszne, lecz także naprawdę zdrowe!


Aromatyczny comber jagnięcy z grilla

Składniki:
  •  1 kg combra jagnięcego
  •  4 łyżki oliwy z oliwek
  •   świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  •  sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  •  łyżka listków świeżego rozmarynu
  •  tacki do grilla Jan Niezbędny

Mięso opłukać, osuszyć, a następnie natrzeć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Z oliwy, soku z cytryny, czosnku i rozmarynu przygotować marynatę. Polane nią mięso marynować w lodówce przez dobę. Po wyjęciu z marynaty mięso grillować na tacce ok. 40 min. Pokroić na porcje. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.



Grillowane faszerowane papryki z mięsem mielonym i fetą

Składniki:
  •  4 kolorowe papryki
  •   500 g mięsa mielonego wołowego
  •   200 g ugotowanego ryżu
  •   oliwa
  •   2 posiekane ząbki czosnku
  •   1 cebula
  •   2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  •   200 g sera feta
  •  2 łyżki posiekanej natki pietruszki i oregano
  •  sól, pieprz
  •  tacki do grilla Jan Niezbędny

Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić na niej pokrojony drobno czosnek i posiekaną cebulę. Dodać mięso. Pod koniec smażenia dodać pokruszoną fetę oraz przecier pomidorowy. Wszystko połączyć z ugotowanym ryżem.
Papryki umyć i rozciąć na pół. Usunąć gniazda nasienne i białe części. Napełnić je farszem. Grillować na tackach do czasu, aż papryki będą na wpół miękkie.


Orientalne grillowane krewetki

Składniki:
  •   obrane krewetki królewskie
  •   kolorowa papryka
  •   olej roślinny
  •   3-4 ząbki czosnku
  •   łyżeczka płatków chilli
  •   łyżka świeżej kolendry
  •   limonka
  •   sól
  •   patyki do szaszłyków Jan Niezbędny
  •   tacki do grilla Jan Niezbędny

W miseczce wymieszaj olej, sól, płatki chili oraz sok wyciśnięty z limonki. Posiekaj drobno czosnek oraz kolendrę. Dodaj do marynaty. Tak przygotowaną marynatą zalej krewetki i wstaw je a godzinę do lodówki.
Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją na niewielki kawałki. Krewetki odsącz z marynaty i nabij je na patyki, przekładając kawałkami papryki. Tak przygotowane szaszłyki połóż na tacce do grilla i smaż ok. 8 minut, często je obracając, by krewetki zarumieniły się z każdej strony.


Soczysta grillowana dorada

Składniki:
  •   2 całe dorady
  •   sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz
  •   świeży tymianek
  •   2 łyżki oliwy z oliwek
  •   cytryna pokrojona w plasterki
  •   łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  •   folia aluminiowa Jan Niezbędny

Doradę wypatroszyć – naciąć nożem na podbrzuszu i usunąć wnętrzności. Opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do środka ryby włożyć plasterek cytryny, a wierzch natrzeć solą morką i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na wierzchu każdej ryby zrobić po 3 nacięcia. W powstałe w ten sposób kieszonki włożyć świeży tymianek. Rybę zawinąć w folię aluminiową i piec na rozgrzanym grillu ok. 15-20 minut.



Grillowane banany z rumem

Składniki:
  •   4 banany
  •   60 ml rumu
  •   brązowy cukier
  •   tacki do grilla Jan Niezbędny

Banany umyj i osusz. Nie obierając ich ze skórki, przekrój je wzdłuż. Miąższ polej rumem i posyp brązowym cukrem. Tak przygotowane banany ułóż na tacce i grilluj ok. 8 minut. Banany będą smakować doskonale podane z lodami waniliowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz