Pages

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Mexico crusta


W tym wyjątkowym dniu jakim jest Dzień Ojca specjalnie dla Was Panowie. :)
Bardzo smaczny i efektowny drink zaliczany do grupy drinków, których nazwa pochodzi od zdobienia cukrem brzegu szklanki tzw. crusty, czyli skorupy lodowej. Mexico crusta, szczególnie polecam miłośnikom Tequili, choć w drinku traci ona swój specyficzny smak. Jednakże  w połączeniu z wermutem i angosturą tworzy dość niezwykłą mieszankę smakową bardzo przyjemną dla podniebienia.



Składniki:
30 ml tequili
20 ml wytrawnego wermutu
20 ml soku z cytryny lub cytrynowego
1 chlust angostury około 10 ml
2 chlusty maraschino


Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w shakerze uzupełnić kilkoma kostkami lodu i kilkanaście razy wstrząsać. Podawać w szklance lub kieliszku koktajlowym ozdobionym crustą
Crustę przygotowuje się mocząc szklankę w soku cytrynowym, a potem w cukrze. 
Osobiście kiedy przygotowuje kilka drinków na raz, lubię korzystać z blendera, świetnie wszystko wymiesza i rozdrobni całkowicie lód nie trzeba nic odcedzać. 

Na zdrowie! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz