Ta
zapiekanka jest zupełna inna niż wszystkie, charakteryzuje ją niezwykły smak
dzięki owocom połączonym z mięsem, doprawionym aromatycznymi ziołami. Najlepiej
smakuje gdy do jej przygotowania użyjemy czerstwych bułek. Wówczas uzyskuje
dodatkową chrupkość. Upieczona jest, doskonałym daniem głównym i z pewnością
zaintryguje swoim niecodziennym smakiem.
Składniki:
Porcja
dla 4-5 osób
3
czerstwe bułki lub dwu dniowe
3
jajka
1/8 l
mleka
1/3
łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól,
pieprz, 1 łyżeczka cynamonu
2
duże cebule
2
łyżki oleju
600 g
piersi kurczaka bez kości i skóry
2 - 3
łyżki rodzynek
2 – 3
łyżki posiekanych migdałów
1
pomarańcza
3
pomidory
2
jabłka
Przygotowanie:
Bułki
pokroić na 2 centymetrowe kromki. Jajka wymieszać z mlekiem, gałka muszkatołową
i doprawić odrobina soli i pieprzu. Zalać bułki i odstawić by namokły.
W tym
czasie obrać cebulę, przekroić na pół i pokroić na plastry. Filety obsmażyć na
oleju przez 2 minuty z każdej strony. Cebulę również obsmażyć na złoty kolor na
tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa.
Cebulę
ułożyć na dnie formy. Filety pokroić na 2 centymetrowe kawałki i rozłożyć na
cebuli. Mięso oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Jabłka obrać, pokroić
na ćwiartki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na plastry. Rozłożyć jabłka na
mięsie i oprószyć cynamonem.
Obsypać
migdałami i rodzynkami. Całość polać sokiem wyciśniętym z soku z połowy
pomarańczy.
Ułożyć
kolejną warstwę z kromek namoczonych bułek . Bardzo ściśle jedną przy drugiej.
Na wierzch rozłożyć połowę pomarańczy pociętej na cienkie plastry, a na nią
plastry pomidorów.
Formę
zakryć szczelnie folią do pieczenia, w której należy zrobić 3-4 dziurki.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. C.
piekarnika i piec 40 minut. Zdjąć folię i piec kolejne 15 minut.
Zostawić
na 10 minut by odstała i można podawać do stołu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz