Pages

piątek, 20 czerwca 2014

Truskawki w wersji dla dorosłych


Tym razem deser na trzy różne sposoby, jednakże każda z wersji dla dorosłych, bo z dodatkiem alkoholu. Jest to bardzo prosty w wykonaniu przysmak, choć dość czasochłonny z uwagi  na konieczność schłodzenia lub dłuższego namoczenia truskawek. Samo przygotowanie trwa 25 -30 minut więc naprawdę warto pokusić się o spróbowanie, gdyż wyjątkowe walory smakowe zrekompensują z nawiązką czas oczekiwania. Każdy z tych trzech deserów truskawkowych kusi wyjątkowym smakiem i atrakcyjnym wyglądem, będzie idealny między innymi na takie okazje jak: Walentynki, Dzień Matki lub Dzień Ojca czy letnie orzeźwienie.



1.     Truskawki w likierze z bitą śmietaną i mascarpone

Składniki dla 4 osób:
500 g truskawek
8 łyżek likieru Cointreau lub Marnier
150 ml śmietanki kremówki
150 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru


Przygotowanie:
Truskawki opłukać,  powyrywać szypułki i zalać 4 łyżkami likieru. Jeśli są bardzo duże można pokroić na połówki lub ćwiartki. Moczyć godzinę, kilka razy je przemieszać w tym czasie by dobrze nasiąknęły likierem.
Śmietankę ubić z łyżką cukru i serkiem, włożyć łyżkę ubitej masy  na dno pucharka. Na to odsączone truskawki.
Pozostały likier wlać do śmietanki z mascarpone i jeszcze raz chwilkę miksować, krótko tylko by połączył się masą śmietankową. Masą śmietanową za pomocą szprycy lub łyżki udekorować wierzch pucharków wypełnionych truskawkami. Na końcu przyozdobić truskawką, można dodać biszkopty i gotowe.

2.     Truskawki w likierze z lodami

Składniki dla 4 osób:
3 żółtko
3 łyżki cukru
1 torebka cukru waniliowego
250 ml śmietanki kremówki
500 g truskawek
6 łyżek likieru Cointreau lub Marnier


Przygotowanie:
Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć na masę. Śmietankę ubić na sztywno dodać masę jajeczną i delikatnie wymieszać, przełożyć do jakieś salaterki i zamrażać minimum 3 godziny by powstały lody.
Truskawki opłukać pozbawić szypułek i zalać likierem od czasu do czasu zamieszać, moczyć minimum godzinę.
Pucharki napełnić truskawkami, a na nie ułożyć lody, ozdobić połówką truskawki.

3.     Truskawki w czekoladowym likierowym sosie z bitą śmietaną

Składniki dla 4 osób:
500g truskawek
100g czekolady ciemnej
8 łyżek likieru Cointreau lub Marnier
150 ml śmietanki kremówki
150 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru


Przygotowanie:
Truskawki opłukać, usunąć szypułki napełnić pucharki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej połączyć z likierem, z dwiema łyżkami śmietanki i połową serka mascarpone. Dokładnie wymieszać by powstał gęsty sos. Sosem polać truskawki.
Pozostałą śmietankę, serek i cukier ubić na sztywno. Wyłożyć na truskawki przy pomocy szprycy lub łyżki i ozdobić truskawką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz