Tym
razem deser na trzy różne sposoby, jednakże każda z wersji dla dorosłych, bo z
dodatkiem alkoholu. Jest to bardzo prosty w wykonaniu przysmak, choć dość czasochłonny
z uwagi na konieczność schłodzenia lub
dłuższego namoczenia truskawek. Samo przygotowanie trwa 25 -30 minut więc naprawdę
warto pokusić się o spróbowanie, gdyż wyjątkowe walory smakowe zrekompensują z nawiązką
czas oczekiwania. Każdy z tych trzech deserów truskawkowych kusi wyjątkowym
smakiem i atrakcyjnym wyglądem, będzie idealny między innymi na takie okazje
jak: Walentynki, Dzień Matki lub Dzień Ojca czy letnie orzeźwienie.
1.
Truskawki w likierze z bitą śmietaną
i mascarpone
Składniki dla 4 osób:
500 g truskawek
8 łyżek likieru Cointreau lub Marnier
150 ml śmietanki kremówki
150 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Truskawki opłukać, powyrywać szypułki i zalać 4 łyżkami likieru. Jeśli
są bardzo duże można pokroić na połówki lub ćwiartki. Moczyć godzinę, kilka
razy je przemieszać w tym czasie by dobrze nasiąknęły likierem.
Śmietankę ubić z łyżką cukru i serkiem, włożyć łyżkę
ubitej masy na dno pucharka. Na to
odsączone truskawki.
Pozostały likier wlać do śmietanki z mascarpone i jeszcze
raz chwilkę miksować, krótko tylko by połączył się masą śmietankową. Masą śmietanową
za pomocą szprycy lub łyżki udekorować wierzch pucharków wypełnionych
truskawkami. Na końcu przyozdobić truskawką, można dodać biszkopty i gotowe.
2.
Truskawki w likierze z lodami
Składniki dla 4 osób:
3 żółtko
3 łyżki cukru
1 torebka cukru waniliowego
250 ml śmietanki kremówki
500 g truskawek
6 łyżek likieru Cointreau lub Marnier
Przygotowanie:
Żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć na masę.
Śmietankę ubić na sztywno dodać masę jajeczną i delikatnie wymieszać, przełożyć
do jakieś salaterki i zamrażać minimum 3 godziny by powstały lody.
Truskawki opłukać pozbawić szypułek i zalać likierem od
czasu do czasu zamieszać, moczyć minimum godzinę.
Pucharki napełnić truskawkami, a na nie ułożyć lody, ozdobić
połówką truskawki.
3.
Truskawki w czekoladowym likierowym
sosie z bitą śmietaną
Składniki dla 4 osób:
500g truskawek
100g czekolady ciemnej
8 łyżek likieru Cointreau lub Marnier
150 ml śmietanki kremówki
150 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Truskawki opłukać, usunąć szypułki napełnić pucharki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej połączyć z likierem, z dwiema łyżkami śmietanki
i połową serka mascarpone. Dokładnie wymieszać by powstał gęsty sos. Sosem
polać truskawki.
Pozostałą śmietankę, serek i cukier ubić na sztywno. Wyłożyć
na truskawki przy pomocy szprycy lub łyżki i ozdobić truskawką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz