Pages

czwartek, 5 czerwca 2014

Spaghetti z parówkami i sosem pomidorowym



Trzy słowa „prosto i smacznie” to wszystko co można powiedzieć o tej potrawie. Parówki chyba każdy lubi, a szczególnie nasze pociechy, dla nich to może być atrakcja parówki nadziane na makaron. Choć wydaje mi się, że dla wielu z nas również. Każdy ma takie dni kiedy nie chce mu się spędzać nie wiadomo ile czasu w kuchni, a mimo to chciało by się zjeść coś pożywnego. To danie idealnie nadaje się na takie okazje, a smaczny sos pomidorowy jeszcze bardziej je uatrakcyjni.





Składniki: 


  • 300 g makaronu spaghetti 
  • 300 g dowolnych parówek 

Klasyczny sos pomidorowy: 

  • 1-2 łyżki oliwy 
  • ½ cebuli pokrojona w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane 
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach 
  • Bazylia, sól i pieprz 

Uwaga: jeżeli sos wydaje się zbyt jasny można dodatkowo dodać 1 łyżeczkę koncentratu, osoby lubiące pikantny sos podczas duszenia pomidorów dodają ¼ łyżeczki ziarenek chili.


Przygotowanie: 
Parówki pociąć na kawałki i ponadziewać na nitki makaronu. Najszybciej jeśli od razu weźmie się 4-5 nitek i przekłuwa nimi parówkę. Parówkę przesunąć na środek lub można umieścić dwie parówki wg własnego upodobania. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oliwy jak jest napisane na opakowaniu makaronu. Podczas gotowania przygotować sos. W maleńkim rondelku rozgrzać oliwę i usmażyć czosnek z cebulą ale nie przypalić raczej zeszklić tylko. Dodać pomidory i dusić około 10 minut na niewielkim ogniu. Doprawić do smaku i zmiksować. Gotowe. Sos jest pyszny i gęsty. Nalać kilka łyżek na talerz, na nim ułożyć makaron, podczas posiłku każdy sam sobie wymiesza na talerzu. Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz