Sałatka nicejska wywodzi się z południa Francji, ale smak jej znany jest na całym świecie. Słynie z tego, że jest bardzo zdrowa, pożywna i szybka w przygotowaniu. Do tego tania, a składniki można kupić niemalże w każdym sklepie spożywczo-rolnym. Polecam ja jako przekąskę, a nawet główny posiłek na pewno Wam posmakuje.
Składniki:
- Główka sałaty lub 2-3 rzymskiej
- puszka tuńczyka w zalewie (odsączyć)
- czerwona cebula (pokroić w pół księżyce)
- 15 oliwek u mnie czarne (pokroić na 3 plasterki)
- 3 duże pomidory (pokroić na ćwiarteczki i jeszcze na pół)
- 4 jajka (ugotowane na twardo pokroić na ćwiartki)
- 6 filetów anchois (wyjąć z puszki)
- Natka pietruszki
- Papryka zielona (pokroić na cienkie plasterki)
Sos winegret (vinegrette)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- Sól, pieprz do smaku
Połączyć wszystkie składniki by powstał sos.
Przygotowanie:
Sałatę umyć, porwać na strzępy do miski, dodać tuńczyk, cebulę, oliwki, pomidory, paprykę,1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, wymieszać i zalać sosem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Rozłożyć jajka w około w środek filety anchois i udekorować kilkoma gałązkami pietruszki. Podawać zaraz po przygotowaniu ja uwielbiam w towarzystwie grzanek czosnkowych - mniam :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz