Pages

piątek, 6 czerwca 2014

Tradycyjna sałatka nicejska


Sałatka nicejska wywodzi się z południa Francji, ale smak jej znany jest na całym świecie. Słynie z tego, że jest bardzo zdrowa, pożywna i szybka w przygotowaniu. Do tego tania, a składniki można kupić niemalże w każdym sklepie spożywczo-rolnym. Polecam ja jako przekąskę, a nawet główny posiłek na pewno Wam posmakuje.




Składniki:

  • Główka sałaty lub 2-3 rzymskiej
  • puszka tuńczyka w zalewie (odsączyć)
  • czerwona cebula (pokroić w pół księżyce)
  • 15 oliwek u mnie czarne (pokroić na 3 plasterki)
  • 3 duże pomidory (pokroić na ćwiarteczki i jeszcze na pół)
  • 4 jajka (ugotowane na twardo pokroić na ćwiartki)
  • 6 filetów anchois (wyjąć z puszki)
  • Natka pietruszki
  • Papryka zielona (pokroić na cienkie plasterki)


Sos winegret (vinegrette)
  •  1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • Sól, pieprz do smaku

Połączyć wszystkie składniki by powstał sos.


Przygotowanie:
Sałatę umyć, porwać na strzępy do miski, dodać tuńczyk, cebulę, oliwki, pomidory, paprykę,1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, wymieszać i zalać sosem. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Rozłożyć jajka w około w środek filety anchois i udekorować kilkoma gałązkami pietruszki. Podawać zaraz po przygotowaniu ja uwielbiam w towarzystwie grzanek czosnkowych - mniam :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz