Pages

środa, 9 lipca 2014

Krewetki z kiełkami w azjatyckim wydaniu


Niejednokrotnie już wspominałam jak pyszna i wielosmakowa jest kuchnia chińska. Już dawno się w niej zakochałam i wciąż odkrywam nowe smaki. Tym razem danie niebanale, za to banalnie proste i błyskawiczne, ale przede wszystkim bardzo smaczne, pożywne i zdrowe. 
Kiełki są bogatym źródłem witamin i pierwiastków, a krewetki nie dość, że zdrowe to niskokaloryczne. Czy może być coś lepszego od jedzenia zdrowo, a przy tym smacznie?
Polecam – spróbujcie sami!



Składniki dla 4 osób:
  • Kubek ryżu 
  • 150 - 200 g drobnych krewetek W zależności jak bardzo lubicie :)
  • 700 g kiełków z warzywami (ja kupiłam gotową mieszankę składająca się z kiełków fasoli, odrobiny marchwi pociętej na słupki i poszatkowanej włoskiej kapusty.) Można tą kompozycję stworzyć samemu z 350 g kiełków, dużej marchwi i odrobiny kapusty.

Ponadto;
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej sezamowy lub oliwa z oliwek
  • 1, 5 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • Sól
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego


Przygotowanie:
Zaczynamy od marynaty do krewetek - w misce mieszamy sos sojowy z curry i 1 oleju.. Krewetki dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki.
Gotowanie ryżu.
W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju, dosypujemy kurkumę, chwilę niech się podsmaży, dodajemy ryż i szybko podsmażamy mieszając, aż ryż nabierze żółtego koloru.  Dolewamy 2 kubki wody i 1 łyżeczkę soli; możemy użyć wrzątku lub zimnej wody z kranu. Ja zalewam zimną, lecz mieszam co chwilkę do momentu zagotowania. Od tego czasu ryż powinien gotować się jeszcze 8 minut na niewielkim ogniu pod przykrywką. Co kilka minut dobrze jest go przemieszać. Po tym czasie wyłączamy ogień zostawiamy ryż przykryty pokrywką i na to ściereczka, jeszcze na 15 minut. W tym czasie pozostała woda, która nie zdążyła odparować wsiąknie w ryż. Będzie soczysty, sypki i gotowy do podania.


W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną cebulę i drobniutko posiekany czosnek, podsmażamy przez 2 minuty, następnie dodajemy krewetki z całą marynatą, podsmażamy przez minutę i dodajemy warzywa. Całość smażymy 5-7 minut, nie za długo by kiełki pozostały smakowite i chrupiące. Po tym czasie dodajemy ryż, dosalamy do smaku, podsmażamy całość mieszając jeszcze dwie minuty. Sycące, azjatyckie, pachnące i smaczne danie jest gotowe.

Smacznego! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz