Pages

piątek, 11 lipca 2014

Kruche ciasteczka z truskawkami


Truskawki już się kończą, więc to chyba moja ostatnia propozycja z tymi owocami w tym roku. Kruche ciasteczka z truskawkami są błyskawiczne, najlepsze na takie leniwe dni, kiedy ratujemy się gotowcami. Oczywiście możemy użyć dowolnych owoców, jednakże takich, które nie wymagają długiego pieczenia, gdyż ciasto francuskie piecze się tylko 20 minut. Ciasteczka są naprawdę pyszne, słodkie, kruche, a nadzienie truskawkowe je uatrakcyjnia, jak i również romantyczny kształt serduszek, wspaniałe do kawki lub mleka.




Do przygotowania używamy gotowego, kupnego ciasta francuskiego, na 12 dość dużych serduszek potrzebujemy :
  • 2 ciasta francuskie
  • 18 truskawek
  • Cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mleka lub jajko do posmarowania ciasta


Przygotowanie:
Ciasto rozwijamy i wykrawamy z obu blatów 24 serduszka lub inne kształty. Połowę z nich rozcinamy na środku na krzyż.
Do pieczenia można użyć papier od ciasta. Rozłożyć na blasze , poukładać kilka serduszek, tyle ile się zmieści. Na każde serduszko układamy 1,5 truskawki pokrojone na trochę mniejsze części.
W jakimś naczyniu mieszamy cukier z cukrem waniliowym i oprószamy nim wszystkie truskawki rozłożone na serduszkach. Nakrywamy truskawki drugim, rozciętym serduszkiem i widelcem ściskami brzegi ciasta by się ze sobą skleiły. 


Wszystkie serduszka z wierzchu smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Gotowe wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C. Piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż będą ślicznie rumiane. Ciasteczka są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz