Pages

środa, 16 lipca 2014

Najlepsze muffiny z jagodami i kruszonką oraz muffiny z jabłkami i kruszonką


Muffiny zna i kocha niemalże każdy. Ale te wierzcie mi są po prostu obłędne, mięciutkie, pulchne w środku, dosłownie rozpływają się w ustach. To najlepsze połączenie składników z jakich dotychczas piekłam te fantastyczne babeczki, a w połączeniu z sezonowymi owocami są po prostu wyśmienite. Tak mi smakowały, że upiekłam 24 sztuki, ale przepis podaje na podstawowe 12, jeżeli jak ja chcecie więcej należy podwoić wszystkie składniki. Pierwsza partia powstała z jagodami, te dodatkowo oprószyłam cukrem pudrem, gdyż jagody było mocno kwaskowe, zaś kolejne bardzo aromatyczne z jabłkami i cynamonem możliwe do zrobienia o każdej porze roku. Muffinki to wyjątkowe wdzięczne ciasteczka pięknie się prezentują, a przy tym cudownie smakują – polecam




Składniki:
  •    2 1/4 szklanki mąki
  •    2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •    ¾ szklanki cukru
  •    Cukier waniliowy
  •    2 jajka
  •   100 g masła
  •   230 g jogurtu naturalnego
  •  100 g jagód / do drugiej wersji 2 jabłka i 2 łyżki cynamonu
  •  12 papierowych papilotek
  • 1 łyżka cukru pudru do oprószenia jagodowych babeczek

Kruszonki
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:
1.    Masło rozpuścić i połączyć z jajkami i jogurtem, na gładka masę. Dodać cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Papilotki włożyć do foremek i napełnić ciastem. Do każdej foremki włożyć kilka jagód u mnie 6-7 lub wymieszać ciasto z jagodami i zasypać kruszonką. Babeczki piec w temperaturze 190 st. C. przez 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.
2.    Tak samo jak w pierwszym przepisie mokre składniki łączymy z suchymi, a potem do każdej foremki nakładamy po kopiastej łyżeczce samego ciasta bez dodatków. Do pozostałego ciasta dodajemy jabłka obrane o pokrojone w kosteczkę oraz cynamon. Ciasto dokładnie mieszamy i napełniamy foremki do 2/3 wysokości. Zasypujemy kruszonką i pieczemy dokładnie jak w pierwszym przepisie w temperaturze 190 st. C. przez 25 – 30 minut do tzw. suchego patyczka.


Kruszonka:

Masło rozcieraj w dłoni razem z cukrem i mąką, aż powstanie sypka kulka, którą rozkruszysz na kruche grudki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz