Pages

czwartek, 17 lipca 2014

Paella z warzywami



Tym razem zapraszam Was w hiszpańskie klimaty, gdyż paella jest klasycznym daniem hiszpańskim, a dokładnie pochodzącym z Walencji. O paelli powinno wiedzieć się 3 podstawowe rzeczy: po pierwsze jest to danie z ryżu, po drugie składa się również z sezonowych warzyw i po trzecie jest to potrawa jednogarnkowa, wszystko gotuje się w bulionie, można nawet uznać, że w jakimś sensie jest odpowiednikiem risotto. Sam fakt, że jest bogata w sezonowe warzywa daje daje nieograniczone możliwości przygotowania tego dania na własny niepowtarzalny sposób. Ponadto jest to potrawa niesamowicie sycąca, zachwycająca smakiem i prostotą wykonania, a także tęczą kolorowych warzyw - polecam.





Składniki dla 3-4 osób: 
  • 1 papryka żółta 
  • 1 papryka czerwona 
  • ¾ szklanki zielonego groszku 
  • 750 g bobu 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 szklanki ryżu 
  • 1 łyżeczka szafranu 
  • 1 łyżeczka papryki 
  • 1 gałązka rozmarynu 
  •  Sól, ½ pieprzu cayenne 
  • 1, 2 l bulionu warzywnego (może być z kostki) 
  • 1 łyżka soku z cytryny 


Przygotowanie:

 Na głęboką, rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Następnie wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażymy chwile by się zeszkliła, ale nie spiekła. 
Czerwoną i żółtą paprykę myjemy, przecinamy w połowie, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na paski, dodajemy do reszty wraz z papryką w proszku i pieprzem, całość przesmażamy około 5 minut. 
Potem dodajemy ryż, smażymy go chwile na patelni, aż stanie się szklisty niemalże przezroczysty. Całość zalewamy połową gorącego bulionu z szafranem i rozmarynem. Zostawiamy paelle na małym ogniu pod przykryciem na 5 minut. 

W tym czasie płyn powinien się zredukować. Mieszamy, dodajemy bób i groszek, zalewamy pozostałym bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. (Jeżeli bób jest młody nie trzeba go obierać, w przeciwnym wypadku należy zdjąć skórkę, dodane warzywa mogą być również mrożone.) 

Dalej gotujemy paelle na maleńkiej mocy pod przykryciem (około 15 minut), co jakiś czas mieszając. Odstawiamy z kuchenki na 5 minut nadal pod przykryciem, po tym czasie podajemy na stół. W Hiszpanii paelle podaje się na patelni na której była przygotowywana. Przed podaniem można doprawić sokiem z cytryny. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz