Pages

piątek, 18 lipca 2014

Rogale z nadzieniem orzechowo-czekoladowym lub jabłkami

Tym razem rogaliki zupełnie inne niż dotychczas. Duże zawijane w niecodzienny sposób, o bardzo atrakcyjnym wyglądzie i rewelacyjnym smaku. Nadzienie można przygotować wg własnego uznania, ja akurat miałam ochotę na czekoladę i jabłka, ale oczywiście mogą to być dowolne owoce lub konfitura, a nawet twaróg. Rogaliki choć to nie odpowiednie określenie bo są naprawdę duże, więc lepiej rogale są wyjątkowo smaczne polecam na słodkie śniadanie lub doskonały deser do kawy.




Składniki:
  • 8 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ kg mąki
  • 200 g margaryny
  • 180 g śmietany 18%
  • Szczypta soli



Dodatkowo 1 rozbełtane jajko do posmarowania rogali.


Nadzienie czekoladowe:
1 tabliczka ciemnej czekolady
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki posiekanych orzechów
2 łyżki rodzynek
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki śmietany
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze) dodać śmietanę i energicznie mieszając połączyć składniki, dodać pozostałe produkty i wymieszać.


Nadzienie jabłkowe:
2 jabłka obrać ze skórki i pokroić na ósemki, albo na 16 jeśli mają być cieńsze plastry. Powycinać gniazda nasienne i dusić przez 5 minut w rondelku ze 100 ml wody i łyżką cukru. 1 łyżkę cynamonu można dodać od razu do rondelka albo bezpośrednio oprószyć jabłka przed zawinięciem rogali.


Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej.

Przepis:
Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść dobrze ciasto, tak by samo odchodziło od dłoni. Można to zrobić przy użyciu miksera lub ręcznie. Przykryć misę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. 
Ja mam swój szybki sposób na rośnięcie ciasta. Nagrzewam piekarnik do 100’ C i wyłączam. Wstawiam do niego miskę z przykrytym ciastem i zostawiam uchylone drzwiczki piekarnika. Sprawdzam po 15 minutach. Ciasto w ten sposób wyrasta bardzo szybko maksymalnie w przeciągu 30 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienkie placki około 15-17 cm. Połowę placka pociąć na paski w centymetrowych odstępach.
Na połowie placka rozsmarować nadzienie czekoladowe lub ułożyć jabłka i zwijać w rulon. Ruloniki wygiąć na kształt rogala lub pozostawić proste, przełożyć na blaszkę, posmarować jajkiem i piec w nagrzanym do 190’ C piekarniku na złoty kolor (około 20 minut).
Podawać na gorąco, ciepło lub na zimno J

Smacznego!


Przelicznik drożdży w tym wpisie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz