Pages

wtorek, 22 lipca 2014

Sałatka makaronowa z tuńczykiem


Lato to czas kiedy nasze apetyty są nieco zmniejszone i też nikomu nie chce się stać nie wiadomo jak długo przy garach, zwłaszcza w taki upał. To czas na odpoczynek, plaże, spacery, tak więc sałatka będzie tu idealnym rozwiązaniem. Sałatka makaronowa jest bardzo sycąca, ale także bardzo smaczna i co najważniejsze nadaje się na każdą porę roku, użyte warzywa dostępne są w sklepach przez cały rok. Ostatnio przygotowałam ją przy okazji imienin męża, goście byli zachwyceni, dlatego zachęcam do przygotowania jej również na różnego rodzaju imprezy.

Składniki:
  • Około 200 g dowolnego makaronu
  • 2 puszki tuńczyka w zalewie
  • 2 papryki: czerwona i zielona
  • 15 pomidorków koktajlowych lub zwykłych, ale przy użyciu tych drugich, trzeba się pozbyć miąższu
  • 10 oliwek
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1,2 łyżki jogurtu
  • 1,5 łyżki ketchupu
  • 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • ½ łyżeczki cukru, pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki


Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimna woda i po ostudzeniu pokroić na dość drobno.
Majonez zmieszać z ketchupem, papryką, jogurtem i cukrem.
Tuńczyka odsączyć, włożyć do miski i rozdrobnić. Dodać papryki pocięte na paseczki, koktajlowe pomidorki i oliwki pokrojone na pół lub zwykłe pomidory w grubszą kostkę ale bez miąższu.
Makaron zmieszać z warzywami i tuńczykiem, polać sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz