Pages

środa, 23 lipca 2014

Sernik jogurtowo-czekoladowy


Tym razem wanilia połączona z czekoladą to dwa smaki, które dominują w tym serniku na bazie jogurtu i mascarpone. Serniczek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, co najważniejsze bardzo smaczny, leki, orzeźwiający, super na letnią porę, a także na różne okazje i święta.



Składniki:
  • 2 duże jogurty waniliowe lub naturalne 
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g ciemnej lub mlecznej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ½  łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku do żelatyny

Przygotowanie:
Żelatynę zalać wrzątkiem i mieszać, aż do rozpuszczenia, odrobinę podgrzać w mikrofalówce ale nie zagotować, gorąca lepiej się rozpuści. Gotową odstawić by przestygła.
Między czasie do misy wkładamy kolejno ser, jogurty, cukier i wanilię, całość chwilę miksujemy do połączenia składników. Do przestudzonej  żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i mieszamy łyżeczką by wymieszały się składniki. Tak zahartowana wlewamy do misy z masą serową miksując chwilę na najwyższych obrotach.


Masę dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao i połowę czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej - patrz tutaj. Ponownie miksujemy czekoladową masę by wymieszać składniki.
Jeśli chcemy by sernik miał spód wykładamy tortownicę biszkoptami, jeśli nie wlewamy do tortownicy całą białą masę serową, a na jej środek ciemną masę. Przy pomocy łyżki kilkakrotnie rozprowadzamy masę czekoladową. Od środka tortownicy wykonując ruch na zewnątrz. Nie mieszać by składniki się nie połączyły tylko przeciągnąć kilka razy łyżkę tak jakbyśmy chcieli pokroić ciasto.


Gotowe wstawiamy do lodówki by się lekko ścięło.  I takie delikatnie już ścięte oprószamy druga połową czekolady startą na tarce jarzynowej, po czym ponownie wkładamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia, na minimum 3 godziny.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz