Pages

wtorek, 19 sierpnia 2014

Kapusta na krótko


Kapusta na krótko jest pysznym uzupełnieniem obiadu, można by rzec, że to taki letni bigos. Choć zdecydowanie różni się od bigosu, to w zasadzie można podawać ją w taki sam sposób. Kapusta na krótko ma na pewno dwie zalety jest smaczna i szybko się ją przyrządza, do tego jest bardzo aromatyczna, szczególnie jeśli przyrządza się ją z boczkiem i doprawia koperkiem. Polecam




Składniki:
  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • 25 - 30 dag (w zależności czy lubimy dużo mięsa w kapuście) wędzonki, boczku lub innej, np. dobrze uwędzonej kiełbasy
  • Pęczek kopru drobno posiekany
  • Pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:
Kapustkę rozkrawam na ćwiartki, wykrawam głąb i siekam. Pokrojoną wkładam do garnka zalewam około 200 ml wody, odrobinę solę i duszę po przykryciem około 10 minut. Międzyczasie obraną cebule kroję w kosteczkę i podsmażam z boczkiem na patelni, jeśli z boczku nie wytopi się dużo tłuszczu dodaję łyżkę masła.  Podsmażony boczek z cebulą dodaję do kapusty i razem gotuje kolejne 15 minut. Na sam koniec dodaję koper i doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
  1. Jeżeli preferujemy bardzo gęstą kapustę można ją zagęścić dodając płaską łyżkę mąki, ale już na sam koniec i szybko mieszać. Po dodaniu mąki gotować jeszcze minutkę.
  2. Taką kapustę możemy przyrządzić o każdej porze roku, niestety tylko młodą możemy gotować tak krótko. Starszą kapustę należy gotować znacznie dłużej, do miękkości. Dopiero kiedy będzie już prawie miękka dodajemy wędzonkę i dodatkowo doprawiamy łyżką cukru i odrobiną soku z cytryny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz