Pages

czwartek, 21 sierpnia 2014

Surówka z rzepy



Rzepa w smaku bardzo przypomina rzodkiew. Jest warzywem o wyrazistym smaku, które powinno gościć często na naszych stołach nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również ze względu na zawartość witaminy PP, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B.
Surówka z rzepy ma piękny biały kolor z akcentami żółtej kukurydzy i zielonej dymki. Jest prosta, smaczna i soczysta, będzie wspaniałym dodatkiem do dania głównego. Polecam





Składniki:
  • 1-2 białe rzepy (jak duża wystarczy jedna, jeśli małe to dwie)
  • Puszka kukurydzy
  • Kilka gałązek szczypiorku wraz z cebulką (5-6)
  • Surówka jest bardzo smaczna ze śmietaną (3-4 spore łyżki), ale również można zamiennie użyć majonezu (3 łyżki) z dodatkiem jogurtu (1 łyżka).
  • Sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie:
Rzepę obrać, zetrzeć na jarzynowej tarce, dodać kukurydzę, i drobno pokrojoną dymkę. Odrobinę posolić, popieprzyć i dodać śmietanę. Wszystko wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki do schłodzenia. Fantastycznie smakuje na zimno jako dodatek do mięsa.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz