Nasza tradycyjna, polska kuchnia niezbyt skomplikowana, a jakże smaczna. Śledzie w zależności od regionu przyrządzane są, na różne sposoby, a nawet podawane z różnymi dodatkami. Moja propozycja rybna to śledź z cebulką z dodatkiem ogórka w zalewie z oleju. Takie danie najczęściej serwowane jest w święta i na imprezach, ale również nadaje się jak najbardziej na zwyczajny obiad w towarzystwie ziemniaczków. Polecam
Śledzie są bardzo smaczne i warto je jeść choćby ze względu
na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 , witaminę D, selen, a także minerały.
Składniki:
- 50-70 dag kilograma matiasów
- 2 średnie cebule
- Świeżo mielony pieprz
- Olej roślinny około 1 szklanki
- 2 -3 ogórki kiszone lub konserwowe
- 12 oliwek do dekoracji
- 1,5 łyżki octu lub sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Śledzie przed użyciem powinny być wymoczone w zimnej wodzie
by usunąć sól. Tak więc śledzie zalewamy zimną wodą w jakieś większej misce i
odstawiamy na godzinę. Po tym czasie warto spróbować skrawek czy już nie są
zbyt słone, jeśli są gotowe odsączamy na sitku i odkładamy na papierowy ręcznik
do osuszenia. Jeśli jeszcze są słone, zmieniamy wodę i moczymy jeszcze jakiś
czas.
Gotowe śledzie kroimy na kawałki układamy jedną warstwę w naczyniu i oprószamy
pieprzem. Obsypujemy warstwą drobno pokrojonej cebuli i skraplamy octem lub sokiem z cytryny. Układamy kolejną warstwę pokrojonych śledzi ,
oprószamy pieprzem i skraplamy octem lub sokiem. Na środku układamy drobno
pokrojonego w kostkę ogórka, dookoła obsypujemy cebulą i zalewamy olejem. Do
ozdoby układamy oliwki i odstawiamy do lodówki by się przegryzły, śledzie
gotowe. Tak przygotowane śledzie są pyszne i pięknie się prezentują, ale można nie
przygotowywać ich warstwowo tylko wymieszać wszystkie składniki ze sobą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz