Pages

piątek, 22 sierpnia 2014

Śledź w oleju



Nasza tradycyjna, polska kuchnia niezbyt skomplikowana, a jakże smaczna. Śledzie w zależności od regionu przyrządzane są, na różne sposoby, a nawet podawane z różnymi dodatkami. Moja propozycja rybna to śledź z cebulką z dodatkiem ogórka w zalewie z oleju. Takie danie najczęściej serwowane jest w święta i na imprezach, ale również nadaje się jak najbardziej na zwyczajny obiad w towarzystwie ziemniaczków. Polecam



Śledzie są bardzo smaczne i warto je jeść choćby ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 , witaminę D, selen, a także minerały.


Składniki:
  • 50-70 dag kilograma matiasów
  • 2 średnie cebule
  • Świeżo mielony pieprz
  • Olej roślinny około 1 szklanki
  • 2 -3 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 12 oliwek do dekoracji
  • 1,5 łyżki octu lub sok z połowy cytryny



Przygotowanie:
Śledzie przed użyciem powinny być wymoczone w zimnej wodzie by usunąć sól. Tak więc śledzie zalewamy zimną wodą w jakieś większej misce i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie warto spróbować skrawek czy już nie są zbyt słone, jeśli są gotowe odsączamy na sitku i odkładamy na papierowy ręcznik do osuszenia. Jeśli jeszcze są słone, zmieniamy wodę i moczymy jeszcze jakiś czas.
Gotowe śledzie kroimy na kawałki  układamy jedną warstwę w naczyniu i oprószamy pieprzem. Obsypujemy warstwą drobno pokrojonej cebuli  i skraplamy octem lub sokiem z cytryny.  Układamy kolejną warstwę pokrojonych śledzi , oprószamy pieprzem i skraplamy octem lub sokiem. Na środku układamy drobno pokrojonego w kostkę ogórka, dookoła obsypujemy cebulą i zalewamy olejem. Do ozdoby układamy oliwki i odstawiamy do lodówki by się przegryzły, śledzie gotowe. Tak przygotowane śledzie są pyszne i pięknie się prezentują, ale można nie przygotowywać ich warstwowo tylko wymieszać wszystkie składniki ze sobą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz