Pages

środa, 13 sierpnia 2014

Tajskie skrzydełka


Kolejny raz zapraszam na danie z kuchni orientalnej. Skrzydła są dobrze doprawione i wyjątkowo aromatyczne. Smak tajskiej kuchni jest naprawdę niezwykły, delikatnie słodki, odrobinę cytrynowy i pikantny, a na dodatek skrzydełka są tak soczyste, że nie można się powstrzymać przed zjedzeniem. W trakcie pieczenia oblewane są marynatą wg tajskiej receptury, która nadaje im wyjątkowego smaku. Skrzydełka tak przyrządzone świetnie nadają się na obiad jak i na kolacje ze znajomymi. Gwarantuje, że będą szybko znikać z półmiska.




Składniki:
  • 24 skrzydełka
  • 2,5 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżka przyprawy kreolskiej
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki chili w proszku

Tajska marynata:
  • 3 limonki
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka czosnku mielonego
  • 2/3 łyżeczki chili


Przygotowanie:
Mięso należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą i dokładnie wymieszać w nich mięso. Tak przygotowane piec 20 minut, po tym czasie obrócić i piec jeszcze 15 minut.


Międzyczasie przygotować marynatę. Sok z limonek wraz z pozostałymi składnikami do marynaty umieścić w rondelku i zagotować. Gotować na niewielkiej mocy 3 minuty.
Upieczone skrzydełka posmarować połową marynaty i dalej piec 7 minut najlepiej na funkcji grill, po tym czasie obrócić mięso na drugą stronę i posmarować resztą marynaty i dopiec jeszcze przez kolejne 7 minut.



Gotową mieszankę kreolską można przygotować samemu z następujących przypraw:
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • ½ łyżki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki białego pieprzu
  • ½ łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 2 łyżki cebuli w proszku
  • 1,5 łyżki soli

Z podanych składników uzyskamy znacznie więcej, niż potrzeba mieszanki kreolskiej, ale nie należy się tym martwić. To doskonała kompozycja, którą można wykorzystać do pieczonych mięs, szaszłyków i ryb, a nawet warzyw.



Porady:
By zabezpieczyć blachę przed przypaleniem, przed ułożeniem mięsa formę, dokładnie wyłożyć folią do pieczenia.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz