Pages

sobota, 6 września 2014

Jajecznica z kurkami



Koniec lata to sezon kurek i wspaniała okazja by przygotować jajecznicę, inną niż zwykle. Inną, ale jakże smaczną, soczystą i bardzo aromatyczną. Jajecznica z świeżymi kurkami, sycąca, treściwa, pyszna, czy może być lepsze śniadanie dla Twojego mężczyzny, dla rodziny… ? Polecam





Składniki dla 3 osób
  • 7-8 jaj w zależności od wielkości
  • 250 g świeżych kurek
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 1 łyżka wody
  • ½  pęczka pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz 



Sposób przygotowania:
Kurki oczyścić i pokroić. Cebulę obrać i posiekać na drobno.
Pietruszkę również posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby smażyć około 10 minut mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Jajka roztrzepać w miseczce razem z łyżką wody i pietruszką, doprawić solą i pieprzem. Można również dodać pietruszkę już na sam koniec i wymieszać, będzie bardziej wyczuwalna.
Rozbełtane jajka dodać do kurek i smażyć mieszając, aż jajecznica się zetnie. Moje śniadanko podałam z ćwiartkami pomidora i świeżym pieczywem.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz