Pages

niedziela, 14 września 2014

Sałatka z kurczaka i warzyw


„Moje najlepsze przepisy” serwują dziś sałatkę z kurczaka i warzyw to wdzięczna kompozycja i lekkostrawna potrawa. Można ją podawać na liściach zielonej sałaty przybraną sosem. Jako przystawka wystarczy nawet dla 6 osób.



Składniki:
  • Około 800 g upieczonego kurczaka
  • 2 młode cebule
  • 100 g selera
  • 1 marchew
  • ½ kalafiora
  • ½ czerwonej papryki

Sos:
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 175 ml jogurtu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu worcester
  • Sól, pieprz i szczypta cukru do smaku

Sposób przygotowania:
Z kurczaka usunąć skórę i kości, a mięso pokroić w plastry.
Młode cebulki pokroić w talarki. Obrany seler i marchew zetrzeć na tarce. Kalafior podzielić na różyczki, włożyć do zimnej posolonej wody na 10 minut i osączyć. Paprykę pokroić w cienkie paski.
Z podanych składników przygotować sos i połączyć z warzywami. Doprawić do smaku. Doprawić z chlebem tostowym lub smażonymi ziemniakami.
Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz