„Moje najlepsze przepisy” serwują dziś sałatkę z kurczaka i
warzyw to wdzięczna kompozycja i lekkostrawna potrawa. Można ją podawać na
liściach zielonej sałaty przybraną sosem. Jako przystawka wystarczy nawet dla 6
osób.
Składniki:
- Około 800 g upieczonego kurczaka
- 2 młode cebule
- 100 g selera
- 1 marchew
- ½ kalafiora
- ½ czerwonej papryki
Sos:
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 175 ml jogurtu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka sosu worcester
- Sól, pieprz i szczypta cukru do smaku
Sposób przygotowania:
Z kurczaka usunąć skórę i kości, a mięso pokroić w plastry.
Młode cebulki pokroić w talarki. Obrany seler i marchew
zetrzeć na tarce. Kalafior podzielić na różyczki, włożyć do zimnej posolonej
wody na 10 minut i osączyć. Paprykę pokroić w cienkie paski.
Z podanych składników przygotować sos i połączyć z warzywami.
Doprawić do smaku. Doprawić z chlebem tostowym lub smażonymi ziemniakami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz