Jeśli mamy nadmiar
niewykorzystanych białek to mini Pavlove idealnie się do tego celu nadają. Tym
razem szukałam inspiracji i wpadłam na przepisy znanej pewnie wszystkim
Niegelli. Jej przepis wydawał się być idealnym dla mnie więc się nim posłużyłam,
ale przygotowałam go z połowy proporcji, bo akurat tym dysponowałam i również
odrobinę go zmodyfikowałam, ale już tylko w kwestii nadzienia. Z podanych
proporcji wyszło mi 6 bezowych ciastek, bardzo dużych ciastek, wszystkie
napełnione z dużą górką bitej śmietany i ogromną porcją jagód. Połowę z nich przygotowałam
w wersji dla dorosłych, oblewając ciastko porcją pysznego likieru kawowego,
który przełamał słodycz, dodał zdecydowany aromat i smak. Wierzcie mi to
genialna kompozycja. Spróbujcie sami!
Składniki na bezę:
- 4 dużych białek jaj
- 1 szczypta soli
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 skąpa łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczki białego octu winnego
Nadzienie:
- 600 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g jagód
- 1 łyżka chipsów czekoladowych
- 3 łyżki likieru kawowego Kahlua
Przygotowanie:
- Potrzebna jest duża blacha wyłożona pergaminem.
- Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
- Ubij białka z solą, aż powstanie sztywna piana. Delikatnie dodaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając mikserem. Powstanie satynowa, błyszcząca beza. Oprósz mąką, dodaj wanilię i ocet, następnie delikatnie zmiksować.
- Na papierze narysować 6 okręgów w odległości minimum 4 cm od siebie. Do tego celu można posłużyć się kuflem lub małym talerzykiem.
- Wyłożyć beze na papier. Ja wyciskałam beze na pergamin przy pomocy szprycy, ale można zrobić to łyżką, Podzielić beze na 6 okręgów, a na końcu w każdej zrobić wgłębienia, by brzegi obręczy były znacznie wyższe od środka.
- Wstawić blachę do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i suszyć jeszcze bezy przez kolejne 30 minut. Następnie wyjąć z pieca do ochłodzenia, przenosząc je razem z papierem na kratkę.
Nadzienie; ubić śmietankę z cukrem pudrem,
owoce oczyścić i umyć. Śmietankę podzielić na 6 porcji. Trzy z nich posypać
jagodami na których dla dekoracji kładziemy wisienkę. Pierwsza wersja mini
Pavlovej gotowa.
Mini Pvlova dla dorosłych;
Każdą beze wypełnianą śmietanką polewamy łyżką
likieru. Jeśli śmietankę ułożyliście na gładko, wystarczy ponacinać w niej
rowki końcem łyżeczki by we wszystkie zagłębienia dostał się likier, a potem na każde ciacho odrobina czekoladowych chipsów i dopiero na koniec owoce. Pavlova
gotowa!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz