Jak tylko pojawiły się dorodne śliwki, które z łatwością
mogłam palcami przepołowić i miąższ sam odchodził od pestki, natychmiast pomyślałam
o placku. Takim zwykłym, domowym, mocno maślanym i pulchnym, powiedziałabym babcinym i pysznym. Drożdżówka
ze śliwką to duet doskonały, a wykończona kruszonką, słodką chrupką, czy można chcieć
więcej? Polecam wszystkim to proste i niesamowicie smaczne ciacho, które można również wykorzystać na bułeczki lub rogaliki.
Składniki:
- 15 dag masła lub margaryny
- 4 żółtka
- 3 dag drożdży lub 4 i pół łyżeczki suszonych
- ½ szklanki mleka
- 30 dag mąki
- 3 łyżki cukru
- 40 dag śliwek
Przygotowanie:
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru i 1
łyżeczką mąki, odstawić by wyrosły. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i resztą
cukru. Dodać wyrośnięte drożdże, dosypując mąkę i wszystko starannie wyrobić
ręcznie lub przy pomocy robota. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od ręki. Pozostawić
ciasto do wyrośnięcia w misce, nakryć ściereczką. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć
nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 38/22 cm.
Ciasto pokryć przekrajanymi na pół i wydrylowanymi śliwkami. Całość obsypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec 35- 40 minut.
Ciasto pokryć przekrajanymi na pół i wydrylowanymi śliwkami. Całość obsypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika, piec 35- 40 minut.
Kruszonka:
- 5 dag mąki
- 2,5 dag cukru
- 2,5 dag masła
Masło rozcieraj w dłoni razem z cukrem
i mąką, aż powstanie sypka kulka, którą rozkruszysz na kruche grudki.
Smacznego!
Bułeczki ze śliwkami lub rogaliki:
To ciasto można również wykorzystać na rogaliki ze śliwkami lub pyszne bułeczki.
Gdy ciasto podrośnie, podzielić na małe bułeczki, każdą rozpłaszczyć na blaszce ułożyć na nich po 1-2 śliwki, skórką do spodu. Pozostawić do wyrośnięcia, a potem piec przez 15 minut. Upieczone wyłożyć na kratkę i obsypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz