Pages

środa, 10 września 2014

Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowym



Pomysł na obiad we włoskim stylu. Ostatnim razem kiedy proponowałam cannelloni, było pod pyszną białą pierzynką. Tym razem, makaron po brzegi wypełniony mięsem, utulony w pysznym pomidorowym sosie. Pięknie prezentuje się na talerzu, a jeszcze lepiej smakuje. Przekonajcie się sami!





Składniki na sos:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 liści bazylii
  • 3 puszki pokrojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • ½ szklanki wody
  • Sól i pieprz do smaku



Na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez minutkę. Dodajemy pomidory, wodę i wszystko razem dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, bazylię, płatki chili i gotujemy kolejne 5 minut aż pomidory całkowicie się ugotują. Całość miksujemy by powstał gładki sos i doprawiamy solą i pieprzem.


Ponadto:
  • 1 opakowanie rurek makaronu cannelloni (20 sztuk)
  • 750 g mielonego mięsa
  • 1 cebula pokrojona w drobniutką kostkę
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 80 g sera startego na tarce do oprószenia



Na drugiej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulkę i smażę by się zeszkliła, dodaje mięso, doprawiam solą, pieprzem i smażę tak długo, aż mięso straci swój surowy kolor. Gdy mięso wygląda już apetycznie dodaje 400 ml zmiksowanego sosu i razem gotuje 10 minut. Odstawiam wszystko by ostygło. 
Niestety nadziewanie rurek gorącym sosem jest niepraktyczne, można się poparzyć.
Kiedy mięsne nadzienie jest gotowe i wystudzone napełniam nim rurki po same brzegi i układam w naczyniu żaroodpornym, jedna obok drugiej nie mogą leżeć na sobie.

Najlepszy sposób to; przełożyć masę do woreczka, odciąć końcówkę na rogu by powstał 1 centymetrowy otwór, rurkę postawić na blasze i z góry wycisnąć do niej nadzienie, aż będzie cała wypełniona. Nadzienia wystarczy na wszystkie rurki. Nie można wkładać mniej bo wówczas rurka podczas pieczenia straci swój kształt i się zapadnie. Będzie brzydki placek.
Gotowe rurki zalewam pozostałym sosem oprószam serem i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekę przez 25 minut.

Podaje do stołu zaraz po upieczeniu i nakładam na talerze. Pozostałości można odgrzewać w mikrofalówce lub piekarniku.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz