Kukurydza jest nie tylko bardzo zdrowa, ale również wyjątkowo
smaczna – wprost idealna na przystawkę.
Przygotowuję ją na kilka sposobów; grillując, prażąc, a także gotując. Prażona
jest przysmakiem i dzieci i dorosłych super do pochrupania na słono lub słodko.
Kukurydze na każdy wybrany sposób przyrządza się bardzo
szybko i w prosty sposób. Trzeba jednak wiedzieć jak ją przyrządzić by naprawdę
smaczna była.
Kupując kukurydze zwracamy uwagę by była wyrośnięta i miała jasne
duże ziarna. Kolbe obieramy ze wszystkich włókien i dopiero wówczas ją
grillujemy lub gotujemy.
Obraną kukurydze gotujemy w lekko posłodzonej wodzie. Niewielka
słodycz, podkreśla jej walory smakowe. By po ugotowaniu ziarna kukurydzy były
miękkie i soczyste nie solimy wody.
Podobnie jak przyrządzamy wątróbkę też nie wolno jej solić bo
zrobi się twarda i już nic jej nie pomoże by odzyskać jej subtelny smak. Solą doprawiamy już po obróbce termicznej.
Najprostszy sposób: gotujemy wodę w garnku, na każdy litr wody
dodajemy łyżkę cukru, wody powinno być tyle by cała kukurydza była nią pokryta.
Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy kolby, zmniejszamy temperaturę palnika na średni
poziom i gotujemy 10 minut pod przykryciem.
Zaraz po wyjęciu smarujemy kolby masłem najlepiej solonym, jeśli
używamy zwykłego masła, można odrobinę posolić kukurydze do smaku.
By wygodniej było jeść kukurydzę, obgryzać ziarno z kolby wbijam w
jej końce wykałaczki. Łatwiej się ją trzyma. Wykałaczki najlepiej wbić przed
gotowanie bo potem kolby są bardzo gorące i można się poparzyć.
Grillując koniecznie zawijamy kolby w aluminiową folię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz