"Moje najlepsze przepisy", a w nich wygrzebałam dziś wątróbkę cielęcą z pietruszką.
Wątróbka cielęca jest niezwykle
delikatna i smaczna, jest tez najdroższa ze wszystkich rodzajów wątróbek. Niestety! Należy ja grillować bardzo krótko, by wewnątrz pozostała różowa. Wątróbkę można
również przyrządzić na patelni grillowej lub zwykłej, ale przeznaczonej do
smażenia bez tłuszczu. Po nakłuciu powinien z niej wypływać sok.
Porcja dla 2 osób:
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- Szczypta pieprzu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 plastry cielęcej wątróbki po 150-170 g każdy
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ząbek czosnku obrać i wycisnąć przez praskę bezpośrednio
do oleju. Dodać pieprz oraz natkę pietruszki i wymieszać. Płaty wątróbki
rozłożyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć z obu stron olejem z
przyprawami.
Na ruszcie do grillowania rozłożyć folię aluminiową
lub odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne. Mięso grillować po 4 minuty z
obu stron. Na końcu posolić.
Podczas grillowania na powietrzu najlepiej korzystać
ze specjalnych aluminiowych tacek z otworami.
Wątróbkę podawać na gorąco, jest pyszna ze sałatką ze świeżych
pomidorów i ziemniaczkami puree.
Smacznego!
Super przepis
OdpowiedzUsuń