Pages

wtorek, 16 grudnia 2014

Kostka Rafaello bez pieczenia


Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom kokosu i wszystkim tym którzy nie lubią piec i mają mało czasu.  Ciasto przygotowuje się błyskawicznie i łatwo, ale wymaga schłodzenia. Gotowe jest wyborne do złudzenia przypomina maleńkie pralinki Rafaello. Dodam, że przepis jest całkowicie mojego autorstwa i nie przypomina w żaden sposób ciast rafello dostępnych w Internecie, a zrobionych na bazie schłodzonego budyniu kokosowego. Przygotowana przeze mnie kostka jest połączeniem wiórek kokosowych z serkiem mascarpone i śmietanką. Całość jest zagęszczona białą czekoladą, która nie tylko sprawia że ciasto jest delikatne, słodkie ale również ma konsystencję sernika. Idealne do pokrojenia w kostki, wyśmienite, piękne śnieżno-białe niczym zimowy puch. Doskonałe np. na święta lub inne okazje. Sprawdzi się również w upały. Polecam



Składniki:
  • 2 serki mascarpone 500 g
  • 550 ml śmietanki kremówki (36 lub 30%)
  • 3 tabliczki białej czekolady (300g)
  • 150 g wiórków kokosowych
  • Herbatniki typu  Petit Beurre lub inne około 200 g

Ponadto: papier lub folia do wyłożenia formy. Użyłam kwadratowej 20/20 więc jeśli użyjecie większej ciasto będzie troszkę niższe i będzie potrzeba więcej herbatników. Swoje ciasto pokroiłam na równe kwadraty, z każdej strony na 3 części powstało 9 sporych kostek. Oczywiście wg uznania można pokroić na mniejsze kawałki.



Przygotowanie:
Formę wykładamy dokładnie folią lub papierem by można było z łatwością wyciągnąć ciasto. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna dodajemy 100 ml śmietanki i energicznie mieszamy by się oba składniki połączyły, tworząc jednolity sos. Odstawiamy do ostygnięcia.


Mascarpone ubijamy z pozostałą śmietanką kiedy masa będzie widocznie gęstniała dodajemy 100 g wiórków i czekoladowy sos. Wszystkie składniki dalej miksujemy, aż powstanie gęsty krem (śmietanka się ubije na sztywno). Nie miksujemy zbyt długo by masa się nie zwarzyła tylko do momentu zgęstnienia.
¾ masy rozsmarowujemy na herbatnikach, wyrównujemy powierzchnie i układamy pozostałe herbatniki. Na nie wykładamy pozostałą masę i wysypujemy po całej powierzchni pozostałe wiórki.


Bardzo ważne by trochę masy pokrywało górną warstwę herbatników, ponieważ dzięki temu one zmiękną na tyle że z łatwością będzie można kroić ciasto na kawałki. Nie ważne czy będą połamane na kawałki by pokryć dno, czy wierzch ciasta bo wierzchnia warstwa masy wszystko ukryje. Ponadto pozostałe wiórki łatwiej się przykleją do kremu, należy je jeszcze delikatnie docisnąć dłonią by niektóre z nich wtopiły się w ciasto tworząc śnieżno-kokosowy kożuszek na powierzchni.


Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. W tym czasie czekolada zetnie ciasto. Wyciągamy ciasto z formy, kroimy na kawałki i gotowe.
Smacznego!

Tu dowiesz się jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.


2 komentarze: