Pages

niedziela, 14 czerwca 2015

Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem


Sałatkę ziemniaczaną można przygotować o każdej porze roku, ale z młodych ziemniaków będzie najsmaczniejsza. Jak dla mnie nic nie smakuje tak wspaniale, jak młode ziemniaczki z koperkiem, najlepiej dodatkowo z zsiadłym mlekiem :) W tej sałatce użyłam sporej ilości ziemniaków, ponieważ potraktowałam ja jako danie główne do czego i Was zachęcam bo smakuje naprawdę pysznie i jest bardzo sycąca. Połączenie ziemniaczków z koperkiem, szczypiorem, rzodkiewkami i sosem śmietanowo chrzanowym jest znakomite. Polecam!




Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 1/2 pęczka koperku
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku wraz z cebulkami
  • wędzony łosoś (akurat miałam w kawałku sporym około 400 g, ale może być w plastrach)
  • Kubek gęstej śmietany (połączyłam pół na pół z kefirem), można rónież połączyć z majonezem, ale w tej wersji będzie znaczenie bardziej kaloryczny.
  • kopiasta łyżka chrzanu
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • Do dekoracji i zagryzienia użyłam ogórków małosolnych własnej roboty, oczywiście ten wariant można pominąć.
Sos śmietanowo chrzanowy:
Śmietanę wymieszać z chrzanem, sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być dość mocno chrzanowy, żeby sałatka nie była mdła.


Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować jak do każdego obiadu w osolonej wodzie i wystudzić. Ważne by ich nie rozgotować. Można przygotować ziemniaki w mundurkach i obrać dopiero ugotowane. Wybór pozostawiam Wam.
Koper i szczypior drobno posiekać, umyte rzodkiewki pokroić na plastry.
Wystudzone ziemniaki pokroić na ćwiartki lub w grubszą kostkę, wymieszać z zieleniną, rzodkiewkami, rozdrobnionym na cząstki łososiem i sosem.
Przełożyć do salaterki, udekorować i sałatka gotowa.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz