Zaledwie trzy składniki składają się na tą niezwykłą sałatkę. Połączenie rukoli z oliwkami i serem - to gwarancja smaku. By sałatka była naprawdę wspaniała połączona jest z aromatycznym sosem. Idealnie nadaje się jak przystawka lub lekki posiłek. Osobiście uwielbiam ją zagryzać popijając zimnym piwem lub winem. Polecam!
Składniki:
- 300 g rukoli
- 1 słoik oliwek nadziewanych papryczkami
- 300 g pomarańczowego, słodkiego cheddara
Sos:
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- biały i czarny pieprz oraz sól do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu by zdążył się przegryźć. Wykonanie jest proste więc potrwa to dosłownie chwilę. Wystarczy obrać czosnek, przecisnąć przez praskę, połączyć z oliwą, octem i cytryną, a następnie doprawić do smaku.
Oliwki odsączyć ze słoika i przełożyć do naczynia od razu zalać przygotowanym sosem i odstawić. Na dno salaterki układam umytą i osuszoną rukolę zalewam oliwkami razem ze sosem jako ostatnia warstwę dodaję pokrojony w kostkę ser. Całość delikatnie mieszam, ozdabiam plasterkiem cytryny i gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz