Pages

sobota, 15 sierpnia 2015

Makaron z pieczarkami i boczkiem w kremowym sosie śmietanowym


Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, a masz ochotę na coś naprawdę pysznego to makaron z pieczarkami i boczkiem w kremowym sosie śmietanowym zaspokoi twój apetyt. To danie może nie jest w żaden sposób wyrafinowane, ale prostota w tym wypadku zadziwia dobrym smakiem i niezłym aromatem dzięki połączeniu grzybów z boczkiem. Zadziorności potrawie dodaje czosnek, zaś śmietana dodaje je subtelności. Polecam!




Składniki dla 3-4 osób:

  • 500 g makaronu paseczki (tagliatelle)
  • 12 plasterków chudego boczku (bekonu)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g pieczarek
  • 300 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, a pieczarki w paseczki. Czosnek droniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Na niewielkiej ilości oleju przyrumienić boczek i zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć tak długo, aż odparuje z nich nadmiar soku. 
Dopiero wówczas dodać czosnek, będzie bardziej aromatyczny w potrawie. Oprószyć solą pieprzem i przesmażyć minutę. 
Zmniejszyć na niewielką moc palnika, dodać śmietanę, całość wymieszać by powstał kremowy sos. Wyłączyć i jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem. Do gorącego sosu wsypać makaron i dokładnie wymieszać. Od razu nakładać na talerze, podawać oprószone parmezanem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz