Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, a masz ochotę na coś naprawdę pysznego to makaron z pieczarkami i boczkiem w kremowym sosie śmietanowym zaspokoi twój apetyt. To danie może nie jest w żaden sposób wyrafinowane, ale prostota w tym wypadku zadziwia dobrym smakiem i niezłym aromatem dzięki połączeniu grzybów z boczkiem. Zadziorności potrawie dodaje czosnek, zaś śmietana dodaje je subtelności. Polecam!
Składniki dla 3-4 osób:
- 500 g makaronu paseczki (tagliatelle)
- 12 plasterków chudego boczku (bekonu)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 400 g pieczarek
- 300 ml gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, a pieczarki w paseczki. Czosnek droniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Na niewielkiej ilości oleju przyrumienić boczek i zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć tak długo, aż odparuje z nich nadmiar soku.
Dopiero wówczas dodać czosnek, będzie bardziej aromatyczny w potrawie. Oprószyć solą pieprzem i przesmażyć minutę.
Zmniejszyć na niewielką moc palnika, dodać śmietanę, całość wymieszać by powstał kremowy sos. Wyłączyć i jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem. Do gorącego sosu wsypać makaron i dokładnie wymieszać. Od razu nakładać na talerze, podawać oprószone parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz