Zopf to rodzaj szwajcarskiego jak również austriackiego chleba, wykonanego z białej mąki, mleka, jaj, masła i drożdży. Znany jest również jako Hefezopf i różni się od tradycyjnego tym, że jest słodszy. Nazwa "Zopf" pochodzi od kształtu chleba i dosłownie oznacza "oplot". Ciasto jest plecione w warkocz i tradycyjnie spożywane w niedzielne poranki. Jest tak pyszne, że można podawać je do każdego posiłku. Dodając troszkę więcej cukru do złudzenia przypomina naszą chałkę, jednakże w tradycyjnej formie nie słodkie. Smakuje cudownie z samym masłem, ale także z serem czy dżemem. Polecam!
Składniki:
- 1,5 szkl ciepłego mleka
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
- 4 szkl. mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru (jak ma mieć odrobinę słodkiego posmaku to 1,5 łyżki)
- 1 jajko i 1 żółto
- białko jaja do posmarowania ciasta
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn z 1/2 szklanki mleka, cukru, drożdży i 1 łyżeczki mąki, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
W dużej misce połączyć rozczyn z pozostałymi składnikami poza białkiem do smarowania. Ciasto dobrze wyrobić albo robotem albo dłonią, do momentu aż będzie samo odchodzić od dłoni. Ciasta wystarczy na 3 małe warkocze lub jeden duży chleb.
Przygotowałam jeden duży z 6 splotów, ale najłatwiejszy splot jest tradycyjny z 3 części i taką polecam.
Wyrobione ciasto podzielić na 3 w miarę równe porcje. Każdą uformować w wałek i zapleść warkocz. Końcówki ciasta zawinąć pod spód. Zopf najlepiej piec w keksówce lub w jakiejkolwiek innej wąskiej formie, ponieważ ma tendencje w trakcie rośnięcia do rozpłaszczania się na boki. Ciasta wystarczy na dwie tradycyjne keksówki.
Zaplecione ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy, posmarować roztrzepanym białkiem, przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę aż podwoi swoją obietość.
Wyrośnięte ponownie posmarować białkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 20-25 minut, aż będzie złociste.
Upieczone odstawić na 10 minut i można jeść już na ciepło.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz