Sałatka Caprese to najprostsza sałatka rodem z Włoch, składająca się ze świeżych pomidorów, sera mozzarelli i bazylii. Włosi caprese podają zwykle jako przystawkę. Piękna, barwna i smaczna sałatka by upamiętnić kolory włoskiej flagi; czerwony, biały i zielony.
Niektóre odmiany Caprese uwzględniają dodanie pietruszki, czosnku, a nawet sosów. Podawana jest na sałacie w towarzystwie oliwek. Jednakże wersja najbardziej tradycyjna i najprostsza jest wprost rewelacyjna i taką polecam!
Składniki:
- 2-3 dojrzałe pomidory
- 2 kulki sera mozzarella
- listki świeżej bazylii (ewentualnie mrożonej)
- oliwa z oliwek
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Pomidory i ser pokroić na grubsze plastry odstawić na 5-10 minut na papierowy ręcznik by odsączyć nadmiar soku. Poukładać naprzemiennie na półmisku, oprószyć listkami bazylii w całości lub jak u mnie posiekanymi i skropić oliwą. Na koniec posypać solą i pieprzem. Dodatkowo dodałam kilka małych pomidorków.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz